Naperőmű építési stopot hirdettek Magyarországon? 

Nincs összhangban a naperőművek számának növekedése a rendszer infrastruktúrájával és rugalmasságával.

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Nem érhető el új erőművek építéséhez szabad, pályázati eljárásban kiosztható hálózati csatlakozási kapacitás itthon – írja a Portfolio. Ezért nem fogadható be új időjárásfüggő, azaz elsősorban napelemes erőművi kapacitás. A lakossági napelemes rendszereket ez nem érinti. A hálózati engedélyesek május 2-án jelentették be, hogy az aktuális szabad erőművi csatlakozási kapacitás értéke 0 megavoltamper, az átviteli rendszerirányító MAVIR pedig szintén 0 megavoltamperben határozta meg a befogadható időjárásfüggő erőművi kapacitás korlátját. Az újabb csatlakozási igények egyedi eljárásban, az időjárásfüggő erőművek pedig úgynevezett mentességi feltételek vállalása esetén fogadhatók be. Az egyedi eljárás a termelők számára plusz feladatokkal és költségekkel jár. A csatlakozási kapacitások kiosztásának gyakorlatát 2021 tavaszában módosították, mégpedig úgy, hogy a termelők ezt követően az átviteli vagy az elosztóhálózathoz csakis kompetitív kapacitáskiosztási eljárásban vagy egyedi eljárás révén csatlakozhatnak. A változások értelmében az átviteli rendszerirányítónak és az elosztói engedélyeseknek hathavonta részletes tájékoztatást kell közzétenniük a szabad kapacitásról és a csatlakozás műszaki és előrelátható gazdasági feltételeiről.

Az első tájékoztatót 2022. május 2-án publikálták. Mivel hazánkban is egyre inkább megéri a napelemek használata, az utóbbi időkben jelentősen megemelkedett a napelemes projektek száma, ezzel együtt pedig a csatlakozási igényeké is. A korábbi, érkezési sorrenden alapuló eljárásrend alkalmatlanná vált, igaz, az új rendszer ellenére, a komoly kapacitáskereslet és a lassú hálózatfejlesztés miatt egyes pontokon továbbra is fennmaradt a szűkösség.

A hazai villamosenergia-rendszerben jelenleg mintegy 3000 megawatt ipari és háztartási napenergia kapacitás üzemel, de további 5000 megawatt csatlakozási igényt tartanak nyilván. Érdemes hozzátenni, az, hogy a mostani állásfoglalás szerint jelenleg 0 a hálózati csatlakozási kapacitás, még nem jelenti azt, hogy leállítják a zöldenergia-termelés fejlesztését. A helyzet ugyanakkor megmutatja, hogy a rendszer infrastruktúráját és rugalmasságát szinkronba kell hozni a napelemes kapacitás növekedésével. Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) elnöke a Portfoliónak azt mondta, a hazai piaci szereplők csalódásként élik meg a helyzetet. Mint kiemelte, a 0 kapacitás gyakorlatilag azt jelenti, hogy jelenleg Magyarországon nem lehet kereskedelmi célú új erőműveket fejleszteni. Kiss Ernő szerint az összes olyan naperőmű-fejlesztést le kell állítani, amely nem rendelkezik jóváhagyott csatlakozási tervvel. Az MNSSZ elnöke kétkedve fogadta, hogy valóban 0 lenne a kapacitás.

Ajánlott tartalom

Romániai tengeri szélfarmok és úszó napelemparkok építésében vállal szerepet az Egyesült Arab Emírségek állami energiavállalata

Romániai tengeri szélfarmok, illetve úszó napelemparkok építéséről állapodott meg hétfőn a romániai vízierőműveket működtető, piacvezető Hidroelectrica és az Egyesült Arab Emírségek állami tulajdonú megújulóenergia-vállalata, a Masdar - tudatta a román állami vállalat.