Naperőmű helyett napelemgyár?

A naperőmű létesítéséről egyelőre letett az Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt., inkább gyártóüzemet telepítene a tulajdonában álló Sopron sori korábbi tüzéptelepre. Ehhez azonban előbb csarnokot kell építenie a tőzsdén jegyzett társaságnak.

Naperőmű helyett napelemgyár telepítése is szóba került a Sopron sori volt tüzéptelep hasznosításával kapcsolatban. Mint arról beszámoltunk, a terület tulajdonosa 2011-ben az Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. lett. A Budapesti Értéktőzsde A-kategóriájában jegyzett Appeninn erre az évre 600 milliós beruházást tervezett Szentesre, de mint megtudtuk, a 0,5 megawatt teljesítményű naperőmű kialakításáról egyelőre letett a társaság. Sok a bizonytalansági tényező: a törvényi szabályozás és pályázati feltételek is megváltoztak az elmúlt esztendőben, ezért más hasznosítási megoldáson gondolkozunk. Napelemek telepítésére maximálisan alkalmas lett volna a leaszfaltozott terület, de ha nincs uniós és állami támogatás a beruházás mögött, nem áll meg a saját lábán a projekt, hiába alacsonyak a működtetési költségek – nyilatkozta a részvénytársaság igazgatótanácsának elnöke.

Székely Gábor hozzátette, most egy másik elképzelésen dolgoznak, ami számos új munkahelyet jelentene Szentesnek. Felmerült, hogy napelemgyárat emelnek a 3 hektáros, 2400 négyzetméteres felépítménnyel rendelkező Sopron sori telken, ehhez is felhasználtak volna uniós támogatást, azonban a kiírás szerint más magyarországi régiók nyerhettek erre a célra forrást. – Mindenképpen gyártóüzemet hoznánk létre a területen, ehhez azonban ingatlanfejlesztésre, akár csarnoképítésre is szükség lesz. Bízunk benne, hogy hamarosan eredménnyel zárul a szentesi projektünk, amihez komoly segítséget nyújt Szirbik Imre polgármester, akivel folyamatosan tartjuk a kapcsolatot, és egyeztetünk az aktuális fejleményekről – mondta Székely Gábor.

A többségében svájci tulajdonban lévő Appeninn B-kategóriás irodaházak, ipari és logisztikai ingatlanok hasznosításával és speciális haszongépjárművek bérbeadásával foglalkozik. A 2012-es első negyedévi gyorsjelentése szerint 304 millió forint árbevétel mellett 191 millió forint üzemi eredményt és 63 millió forint mérleg szerinti nyereséget ért el az év első három hónapjában. A konszolidált éves beszámoló szerint a 2011-es évet 971 millió forint árbevétellel és 240 millió forint mérleg szerinti eredménnyel zárta. Az elmúlt egy évben a papírok legmagasabb árfolyama 500, a legalacsonyabb 395 forint volt.

Ajánlott tartalom

Sikeresen lezárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció

Sikeresen zárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) vasárnap az MTI-vel.