Naperőmű Tapolcán

Miskolc egyik legnagyobb napelemes “erőműve” Tapolcán van, a Zenit Panzió udvarán. Soós Tibor, a cég tulajdonosa az eszakhirnok.hu-nak elmondta, a panzión már van napkollektor, és így jött az ötlet, hogy áramot is termeljenek a szálláshely részére.

Számításaik szerint az épület áramszükségleteinek 80-90 százalékát fogja megtermelni majd. Az áramszolgáltató speciális órája segítségével pontosan nyomon lehet majd követni a megtermelt, és a hálózatból fogyasztott áram mennyiségét. A 120 négyzetméter alapterületű napelemes rendszer kiépítésére pályáztak, és nyertek. A költség felét a pályázat kiírója állja. Soós Tibor szerint az is fontos szempont volt, hogy a vendégek lássák, egy olyan panzióban szálltak meg, ahol a tulajdonosoknak fontos a fenntartható fejlődés, a zöld energia.

Korábbi videónk egy passzív-hotelről:

[media id=110 width=600 height=400]

Ajánlott tartalom

Megkezdték a 800 kilométeres, keleti gázellátó rendszer kiépítését

Megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezeték összekötését a Gazprom a több mint 800 kilométereres Belogorszk-Habarovszk szakasz építésével - közölte az orosz állami gázvállalat csütörtökön a Telegram-csatornáján.