Naperőművekkel csökkenti energiaköltségét öt regionális vízmű

Naperőműveket telepített öt regionális vízműtársaság energiaköltségeik csökkentésére; a mintegy 2,2 milliárd forintos beruházás zárórendezvényét szerdán tartották Siófokon.

Horváth Viktor, az Energiaügyi Minisztérium energiaátmenetért felelős helyettes államtitkára az eseményen azt hangsúlyozta: a kormánynak kifejezett célja a napenergia hasznosítása, a tervek szerint a mostani 5 gigawatt naperőművi kapacitás 2030-ra 12 gigawattra nő, a szélerőművi kapacitás 1 gigawatt lesz. Arra ösztönzik a nagyobb villamosenergia-fogyasztó cégeket, hogy az általuk felhasznált áram minél nagyobb részét lehetőleg maguk termeljék meg megújuló források kiaknázásával – tette hozzá. A helyettes államtitkár úgy vélte: ebben utat mutat az öt regionális vízműtársaság, amelyek a naperőműveknek köszönhetően csökkenthetik kiadásaikat, így hozzájárulnak a vízdíjak “kordában tartásához”.

Volencsik Zsolt, a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV) vezérigazgatója elmondta, a mintegy 923 millió forint európai uniós pályázati támogatást élvező beruházás részeként a DRV, a Duna Menti, az Északdunántúli, Észak-magyarországi és a Tisza-menti Regionális Vízmű Zrt. területén 13 helyszínen és a projekten kívül mintegy 250 millió forint önerőből további 2 helyszínen épült naperőmű. A létesítmények összteljesítménye 5,65 megawatt, évente 20 ezer gigajoule energiát állítanak elő, és ezzel 5300 tonna üvegházhatást okozó gáz kibocsátásától óvják meg a környezetet – jegyezte meg. Luda Ottó, a kivitelező HelioActive Rendszerintegrátor Kft. tulajdonosa arról beszélt, hogy a fejlesztés részeként több mint 17 ezer napelemet és 181 invertert helyeztek üzembe, a berendezések az elérhető legkorszerűbbek közé tartoznak, a magyarországi átlagnál 5-10 százalékkal nagyobb hozamot produkálnak.

Ajánlott tartalom

2 óra alatt telepíthetünk napelemes rendszert

Az erkélynapelemek jelentős fejlődésen mentek keresztül az elmúlt években.