Naperőművet telepíthetnek az űrbe

John Mankis, a NASA volt munkatársa azt reméli, hogy alig több mint tíz éven belül pályára állíthatják az óriási kapacitású „napenergia-műholdat”

A Vice nemrég számolt be róla, hogy John Mankis, a NASA-veteránból lett technológiai vállalkozó, az „űr-napenergia” (space-based solar power, SBSP) kitermelésének világszerte ismert szakértője elkészítette a világ első orbitális naperőművének terveit. Ha minden jól megy, a Solar Power Satellite via Arbitrarily Large PHased Array-t (röviden SPS-ALPHA-t) már 2025-ben pályára állíthatják.

Egy Föld körüli pályán keringő naperőműnek számos előnye lenne a ma használatos szolárfarmokkal szemben. Az egyik, hogy teljesítményét sem az időjárás, sem az atmoszféra szűrőhatása, sem pedig napunknak az a megrögzött szokása nem befolyásolja, hogy reggel felkel, este pedig lenyugszik – így az SBSP-technológiák rendszerbe állítása drámai mértékben csökkenthetné az emberiség fosszilis energiaforrásoktól való függőségét. „Mivel az erőmű orbitális pályán kering, a bolygó bármely pontjára továbbíthatja a megtermelt energiát – mondta Mankis Becky Ferrierának, a Vice újságírójának. – Egyetlen ilyen napenergia-műhold az emberiség egyharmadának energiaigényét kielégíthetné.”

A szakember szerint az SPS-ALPHA emellett a katasztrófa-elhárítást is forradalmasíthatná, megbízható energiaforrást teremthetne a fejlődő országok számára, és megfizethető, környezetbarát alternatívát kínálhatna a világnak a lassan kiapadó fosszilis energiaforrásokkal szemben.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.