Napkollektor-pályázat: még a nyertesek is lecsúszhatnak a pénzről

Egyértelműen megélénkítette a napkollektorok és azok telepítése iránti keresletet az október végétől elérhető lakossági pályázat a vállalkozók szerint.

A kivitelezők ugyanakkor figyelmeztetnek: egyszerre áll fönn annak a veszélye, hogy egyesek még kedvező döntéssel a zsebükben is lecsúszhatnak a támogatásról, illetve hogy a kijelölt határidőig nem sikerül kimeríteni a keretet. Megugrott a napkollektorok iránti érdeklődés az október végétől elérhető lakossági pályázatok hatására; sokan vélhetően kivártak már korábban tervezett fejlesztéseikkel a tender megjelenéséig – mondta el Lendvay Gábor, épületgépész mérnök, tervezo, a Naplopó Kft. részéről. Hasonló tapasztalatokról számolt be a Hajdu Hajdúsági Ipari Zrt. is: az év végéig a napenergia hasznosításával kapcsolatos termékek értékesítése 50 százalékkal is meghaladhatja a tavalyi mennyiséget. A társaság megújuló energiát hasznosító termékek gyártási és forgalmazási tevékenysége érinti többek közt az indirekt tárolókat, napkollektorrendszereket és azok tartozékait, kondenzációs és vegyes tüzelésű kazánokat, valamint puffertárolókat. A Hajdu emellett új szolgáltatásként napenergia-pályázatok megírását, komplett rendszerek tervezését és azok kivitelezését is vállalja. Az értékesítésben jövőre – a nehéz piaci helyzet ellenére – az ideihez hasonló emelkedést prognosztizál a vállalat, a tapasztalatok szerint a pályázat révén már most magas az érdeklődés az érintett készülékek iránt.

 
A Naplopó Kft. szakembere szerint azonban az optimálisnál később írták ki a pályázatot, ráadául az indulás is problémás volt, hiszen az első héten állt a pályázati portál. Az ütemezés sajátságai miatt pedig alighanem jövő tavasszal-nyáron zúdul majd a kivitelezőkre a munka – mondja. A pályázatok elbírálása a benyújtási határidő lezárulta, december 31-e után indulhat Bencsik János, energia- és klímaügyi államtitkár szavai szerint, ami azt jelentheti, hogy reálisan 2012 márciusa környékén láthatjuk az első nyertes pályázatokat, amit követően roham indulhat – fogalmaz Lendvay, aki szerint baj lehet a “húzás-halasztásból”.

 
Torlódás alakulhat ki
Az egyszerűsített pályázati benyújtás kritikus eleme, hogy kivitelezői előszerződés kell hozzá, amin később már nem lehet változtatni. Így fennállhat az a veszély, hogy hiába nyer el támogatást valaki az utófinanszírozású konstrukcó keretében, a leszerződött kivitelezőnél kialakuló valószínű torlódás esetén előfordulhat, hogy nem fér bele az időbe. A felújításokról ugyanis jövő szeptemberig kell beszámolót készíteni. Míg az ügyfél csak regisztrál, a pályázatot többnyire szakmai társaságok, a kivitelezők maguk írják a velük előzetesen leszerződő ügyfélnek – ahogyan a Naplopó Kft. is térítésmentesen elkészíti a pályázatot. A társaságoknak tehát elővigyázatosnak kell lenniük a “bevállalt” pályázatok számát illetően.

 
A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Megkezdték a 800 kilométeres, keleti gázellátó rendszer kiépítését

Megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezeték összekötését a Gazprom a több mint 800 kilométereres Belogorszk-Habarovszk szakasz építésével - közölte az orosz állami gázvállalat csütörtökön a Telegram-csatornáján.