Az átlátszó fa napkollektorok elé helyezve, azok hatékonyságát 30%-kal javítja

A fát kémiai eljárással tették áttetszővé a University of Maryland kutatói. Jobb hőszigetelő, mint az üvegablak, erősebb, mint az acél, és a napkollektorok elé helyezve még azok hatékonyságát is 30 százalékkal emeli.

Napjainkban egyre erősödik az igény a környezetbarát építési anyagok megtalálására és kifejlesztésére. Az üveg alapvető eleme az épületeknek, de nem rendelkezik jó hőszigetelő tulajdonságokkal. Kézenfekvő volt hát, hogy megpróbálják a fát befogni a feladatára. Csak éppen az átlátszóvá tétele nem sikerült eddig. A „láthatatlan fa” forradalmasíthatja az ablakfelületek tervezését és kivitelezését az építészetben. Egyúttal a fűtési költségeket is csökkentheti, s vele az épületek energiaigényét. Dr. Hu még azt is állítja, hogy az átlátszó fa a vegyi kezelése miatt erősebb, mint az acél.

A gyártás első fázisában nátrium-hidroxidot és hidrogén-peroxidot adnak a fához, hogy kivonják belőle a lignint, ami a sárgás színét adja a papírnak. Ez eddig semmiben nem különbözik a papírgyártásban bejáratott eljárástól, amikor az említett anyagokkal elődolgozzák a fát, hogy aztán péppé őrölhessék. A második fázisban a fa ereibe epoxit fecskendeznek, amit általában az anyagok erősítésére használnak. Itt azt a célt szolgálja, hogy a fa nanorostjai megőrizzék a szilárdságukat és a fa erei ne sérüljenek. Dr. Liangbing Hu, a University of Maryland munkatársa „láthatatlan fának” nevezi az így létrejövő faanyagot, mely szilárdabb, keményebb, mint a hagyományos, fa és mivel biológiailag lebomló, környezetbarátabb alapanyag, mint a műanyag. A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A légkondicionálók felkészítése a hideg időszakra

Ahogy a nyár lassan átadja helyét az ősznek, egyre többször tapasztalhatunk alacsonyabb hőmérsékleteket otthonunkban. Hajnalban már csak kabátban merészkedünk ki, és gyakrabban fújnak hideg szelek nap közben is. Mindez azt jelenti, hogy ideje felkészítenie klímarendszerét az őszi és téli szezonra.