Napkollektorokat építenek Ferihegyen

Két új napkollektort szereltek fel – egyelőre kísérleti jelleggel – a ferihegyi repülőtér 1-es termináljának tetejére.

A Budapest Airport közleménye szerint a reptér üzemeltetője ezzel újabb lépést tett a “zöld repülőtér” koncepció megvalósítása érdekében. A megújuló energiaforrások repülőtéri alkalmazásával jelentősen csökkenthető a repülőtér üzemeléshez szükséges energiafelhasználás, ennek köszönhetően pedig csökken a repülőtér működésének szén-dioxid “lenyomata”.


A nap energiáját hasznosító berendezést az 1-es terminál tetején, az épület központi részén helyezte el a kivitelező. A felszerelést követően megkezdődött a próbaüzem, amelynek során egyebek mellett azt is tesztelik, hogy a napkollektorok csillogó felületének tükröződése zavarja-e a gépek pilótáit. Ha a tesztidőszak sikeresen zárul az egész tetőt beborítják napkollektor elemekkel.


A kivitelező összesen 63 darab szerkezet felszerelését vállalta. Előzetes becslések szerint ez a mennyiség, napsütéses nyári időszakban, az 1-es terminál teljes melegvíz-ellátását képes biztosítani, amivel hozzávetőleg havi 45-50 gigajoule energia-megtakarítás érhető el a repülőtéren.

A BA legújabb beruházása kutatás-fejlesztési projektnek minősül, a kivitelezéssel megbízott cég, a Direkt-Line kft. ugyanis nem egyszerűen a napkollektoros technológia beépítését végzi el, hanem kifejezetten a Budapest Airport számára fejlesztette ki a napkollektorok új prototípusát – derül ki a közleményből. A fejlesztés és az összes kollektor felszerelésének becsült összköltsége 27 millió forint. A Budapest Airport az idén összesen 100 millió forintot költ megújuló energiaforrások kutatására és bevezetésére a repülőtéren.

Ajánlott tartalom

Lítium-alapú akkumulátorok ígéretes alternatívája

Újratölthető cink-levegő akkumulátor környezetbarát, nagy teljesítményű prototípusát fejlesztették ki a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának kutatói.