Naponta 12 millió m3 gázzal fogyasztottunk kevesebbet az enyhe időjárás miatt

A családok pénztárcáját nem csak az enyhe tél kíméli.

Naponta átlagosan 12 millió m3-rel fogyasztott kevesebbet az ország az elmúlt három hónapban, mint 2011 ugyanezen időszakában a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai alapján.  A 2011-es utolsó negyedév hőmérsékleti és földgáz fogyasztási adatai átlagosnak tekinthetők, ekkor az év utolsó három hónapjában közel 4 milliárd m3 gázt használtak az ipari és lakossági felhasználók. 2013 végén ennél több mint negyedével kevesebb, 2,9 milliárd m3 gáz fogyott.

Az átlagosnál alacsonyabb gázfogyasztás elsősorban az ilyenkor szokásosnál enyhébb időjárásnak köszönhető. A 2011-es év utolsó negyedévéhez képest 2013-ban 1,6 fokkal volt magasabb a napi középhőmérséklet átlaga. Így az átlagos napi fogyasztás 12 millió m3-rel volt kevesebb a két évvel korábbi adathoz viszonyítva. Egy családi házban élő kétgyermekes család jellemző éves gázfogyasztása 2 700 m3-re becsülhető, tehát az ország az enyhe idő miatt egy nap alatt több mint 4 300 ilyen család éves fogyasztását takarította meg. A családok pénztárcáját nem csak az enyhe tél kíméli. A novemberi és a decemberi gázfogyasztást már a második, összesen 20 százalékkal csökkentett áron számlázzák a szolgáltatók. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal folyamatosan figyelemmel kíséri a fogyasztási mutatókat. A MEKH adatai szerint egy átlagosnál jóval hidegebb és hosszabb tél esetén is elegendő gázkészlettel rendelkezik az ország. Az esetleges szélsőséges időjárási viszonyok nem veszélyeztetik a hazai ellátásbiztonságot.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.