Naponta két termelési csúcsa van egy új feljesztésű napelemnek

Egyszer délelőtt 11-kor és este 7-kor termel a csúcson ez a függőlegesen elhelyezett napelemes rendszer Olsóban.

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

A norvég startup, az Over Easy Solar AS befejezte első kísérleti projektjét, amelyhez saját függőleges napelem modulos technológiáját alkalmazta tetőn elhelyezve. „Az 5 kW-os rendszert Oslóban, egy iskolaépületre szerelték fel” – tájékoztatta Trygve Mongstad vezérigazgató a pv magazine-t. „Modulokból álló rendszerünket a tető fölött 31,4 cm magasságban telepítettük, nem igényel ellensúlyt vagy rögzítést, jelenleg annak megállapításán dolgozunk, hogy az alkalmazás minden épület és helyi szélviszonyok között is megállja a helyét.” A napelemekből álló rendszer Oslo önkormányzatának tulajdonát képezi, amely a Smart Oslo innovációs alapon keresztül támogatta a projektet. A rendszer elsősorban a saját fogyasztást fogja fedezni, míg a felesleges áramot az azonnali piacon keresztül fogják értékesíteni a hálózat felé Norvégia nettó elszámolásos rendszerének keretében. „Az általunk választott tájolás 11 óra körül éri el az egyik termelési csúcsot és este 7 óra körül a másodikat” – magyarázta Mongstad a függőleges napelem sorozatok nagy tengerszint feletti magasságon elhelyezésének előnyeire utalva. „Itt a legtöbb mozgásra a nap elején és este kerül sor, amikor az iskolában tanításon kívüli tevékenységek zajlanak.”

Andreas Nilsen, az önkormányzati tanácsadócég, az Oslobygg energiaügyi és környezetvédelmi tanácsadója azt mondta, hogy ez az energiatermelés „tökéletesen” illeszkedik az iskola keresleti profiljához.” Az Over Easy Solar 150 darabot használt fel saját egyedi napelem panelei közül, a panelek heteroátmenetes napelem cella technológiára épülnek. A hatékonyságuk eléri a 22%-t, és a kétoldalúság ezt akár 92%-kal is megnöveli. A hőmérsékleti együtthatójuk -0,26 Celsius fok. A paneleket 50 függőleges napelem egység formájában állították össze. Az egységek egy szerelvényrendszerből és napelem panelekből állnak, amelyek a gyorsabb szerelhetőség érdekében egyetlen előre összeállított darabként érkeznek. A szerelési munkálatokat tovább egyszerűsíti az, hogy az alacsony építésű függőleges panelek geometriája nem igényel rögzítést vagy ellensúlyt. Minden egység 1600 mm x 1510 mm x 350 mm méretű és 24,5 kg tömegű. Fizikai ellenállóképességük szerint IP68-as besorolásúak, és dupla edzett üvegből készülnek, írta az mnnsz.hu.

„Most a költségek hagyományos szolár telepítésekhez képest versenyképes szintre szorításán dolgozunk” – jelezte Mongstad. „A költségek leszorítása terén a kulcs a függőleges rendszer moduláris kialakítása. A szerelési rendszer termékbe történő beépítésével alacsonyabb költségszintet tudunk elérni, ráadásul a telepítés is sokkal gyorsabb és egyszerűbb, mint a hagyományos szolár termékek esetén.” Állítása szerint a felszerelés rendkívül egyszerű és gyors a modulokra épülő rendszernek köszönhetően. „Az egész telepítés a helyére került kevesebb mint egy óra alatt úgy, hogy két dolgozó helyezte ki a függőleges egységeket” – mondta. „Vállalati szinten az előttünk álló kihívás most a termék kereskedelmi forgalomba hozatala. Ehhez kockázati tőkére, korai lépésre kész ügyfelekre és más támogatásra van szükségünk, hogy kijussunk a „halál völgyéből”.

Ajánlott tartalom

Megkezdte működését az Egyesült Államok tengeri szélerőműparkja

Megkezdte működését csütörtökön az Egyesült Államok kereskedelmi célú áramtermelésre használt első partközeli szélerőműparkja az atlanti-óceáni partvidéken.