Ne égessük, inkább komposztáljuk a diófalevelet is!

Igen elterjedt tévhit, hogy a diófa levelét nem lehet komposztálni.

A friss dió levélben valóban vannak növekedésgátló anyagok, de ezek a komposztálódás során lebomlanak. A diólevelet korlátozás nélkül felhasználhatjuk a komposztáláshoz- legfeljebb kicsit több időt kell hagyni az érett komposzt kialakulására.
A Hulladék Munkaszövetség a következőket javasolja. A lombhulladékot elméletileg ugyanúgy belekeverhetjük a kerti és konyhai zöldhulladékok közé, de mivel a gyakorlatban ez a típusú komposztálnivaló általában egyszerre, nagy mennyiségben keletkezik, érdemes külön lombkomposztálót felállítani és a többi zöldhulladéktól elkülönítve komposztálni.
Jó tudni, hogy a település jegyzője helyi rendeletben szabályozhatja, illetve megtilthatja az avarégetést a településen. Egy ilyen rendelet megalkotása, az alternatívák ismertetésével és a lakosság tájékoztatásával összekötve sikeres lehet az avarégetés káros gyakorlatának visszaszorításában.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.