Kilenc környezetvédő civil szervezet nyílt levélben kérte Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől, hogy mielőbb tegyen lépéseket a szén-dioxid kvótabevételek felhasználásának tervezett befagyasztása ellen.

Ne fagyasszák be a szén-dioxid-kvóta bevételek felhasználását

Kilenc környezetvédő civil szervezet nyílt levélben kérte Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől, hogy mielőbb tegyen lépéseket a szén-dioxid kvótabevételek felhasználásának tervezett befagyasztása ellen.

A kilenc zöldszervezet MTI-hez hétfőn eljutatott közös közleményében kifejtik: a Zöld Beruházási Rendszerben (ZBR) 2009-re tervezett 20 milliárd forintos befagyasztás, súlyosan veszélyeztetné az idei összes kvóta-eladást. A kiotói-jegyzőkönyv alapján ugyanis az államközi tárgyalásokon nagy súllyal esik latba, hogy az eladó milyen időtávon vállal mérhető kibocsátáscsökkentést.

Megjegyzik: Magyarország – a kiotói-jegyzőkönyv aláírásával – vállalta, hogy a kvótakereskedelemből befolyt – 2008-ban becslések szerint mintegy 20-30 milliárd forintot – kizárólag éghajlatvédelmi beruházásokra fordítja.

A kvótakereskedelem bevezetésének elsődleges célja tehát a klímavédelem, és ezen keresztül a vállalkozásösztönzés és a munkahelyteremtés. Az energiahatékonysági beruházásokkal ezen felül nagymértékben csökkenthető az ország energiafüggősége és a lakosság energiafelhasználása – hangsúlyozzák a közleményben.

A szervezetek aláhúzzák: Keller László pénzügyi államtitkár korábbi nyilatkozataival szemben a ZBR-rel a már működő pályázatokat – így a Nemzeti Energiatakarékossági Programot és a Panelprogramot – sem lehet kiváltani.

A nyílt levelet az Energia Klub, a Független Ökológiai Központ, a Greenpeace Magyarország, a Klímabarát Települések Szövetsége, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Reflex Környezetvédő Egyesület, a Védegylet, valamint a WWF Magyarország írta alá.

Ajánlott tartalom

Algák vizsgálatával segítik feltérképezni balatoni kutatók a Duna ökológiai állapotát

A bécsi székhelyű Nemzetközi Duna-védelmi Bizottság (ICPDR) által koordinált, számos ország részvételével zajló Nemzetközi Duna-expedíció (Joint Danube Survey – JDS) során a Duna és főbb befolyóinak állapotát rendszeresen felmérik.