Negatív árig jutott a brit napenergia

Az egy évvel ezelőtti napenergia termelési értékre az Egyesült Királyságban rátettek egy jó nagy lapáttal, és így eljutottak oda (ahol a németek egyébként két éve jártak), hogy időnként már tiszta ráfizetés áramot termelni Nagy-Britanniában.

A SolarLove írta meg, hogy a britek mostanra szintet léptek a napenergia-hasznosításban, mivel egy átlagos napon ma már 1,37 GW villamosenergia-teljesítmény származik a napfényből. Ennyi energiát táplálnak be átlagosan az elektromos hálózatba. (Csak viszonyításképpen: a Paksi Atomerőmű, amennyiben teljes terhelésen megy, 2 GW-ra képes). Nem is pusztán a mennyiség, hanem a tempó az, ami az Egyesült Királyság elkötelezettségét mutatja e projektek iránt: egyetlen év leforgása alatt 153 százalékkal növelték a napenergia-termelésüket.

Az  EnAppSys elemző cég legfrissebb adataiból az is kiderül, hogy a fotovoltaikus rendszerek (PV) ugyan csak 4 százalékát jelentik a brit energiatermelésnek, de a hirtelen jött boom az iparágban már problémákat okoz: túlkínálatot is előidézett, aminek az egyik, az energiapiac számára kétség kívül problémás velejárója, hogy az negatív piaci árakat idézett elő az áramtőzsdén.

Negatív áron azt kell érteni, hogy a hálózati rendszerek egy adott időszakban olyan mértékben túlterheltekké váltak (például egy nagyon verőfényes délidőben, amikor a napelemek csúcson termelnek), hogy az áramtermelőket a regulátorok arra kell, hogy ösztönözték, hogy ha lehet, ne adják le a termelésüket a hálózatba. Vagy ha mégis megteszik, akkor nemhogy pénzt nem adnak nekik érte, de még nekik kell visszafizetniük érte. E jelenség a gyakorlatban bő két éve jelent meg, Németországban, ahol először meglepő volt, hogy  brutális napenergia-termelési rekordot mértek, de azóta a limitek is, a gyakoriság is csak nőtt – komoly fejtörést okozva a rendszerirányítóknak. A túltermelés ugyanakkor azt is világosan jelzi: nem elég a termelői oldalon beruházni, és egyre nagyobb kapacitásokat építeni a megújuló energiás rendszerekbe, mert a hálózatok rugalmassága és fejlesztése legalább ilyen fontos feladattá vált.

Paul Verill, az EnAppSys egyik vezetője a brit adatokra utalva mondta azt, hogy a rugalmasabb rendszer kialakításához (a termelői arányok változásához, ahhoz, hogy a csökkenő nukleáris, de brutális tempóban növekvő szél- és napenergia-termelési források ismeretében) az Egyesült Királyságban a továbbiakban egyre inkább felértékelődnek majd a gáz- és a széntüzelésű generátorok, mivel azok képesek a napenergia-túltermelést követő termeléscsökkenésekre is megfelelő biztonsággal reagálni – és ami fontosabb: ha a fogyasztás szükségessé teszi, elegendő energiát termelni is.

Az Egyesült Királyság termelői megújuló energiákból termelt villamos energia aránya meghaladta a 22 százalékot, és mind a tengeri szélfarmoknak, mind a napenergia-beruházásoknak köszönhetően tovább emelkedik. A jelenlegi prognózisok szerint a napenergia részaránya az évtized végére elérheti a 10 százalékot.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.