Négy napelem a tetőn és nincs kötöttség

Már előzőleg is beszámoltunk arról, hogy milyen sokféleképpen lehet felhasználni egyszerű szállítókonténereket érdekes épületek, mint például éttermek vagy lakókunyhók kialakítására is. A Port-A-Bach névre hallgató szállítható ház is egy ilyesfajta lakóegység, amely most néhány újítással még zöldebb lett.

A Port-A-Bach az Atelier Workshop dizájner cég találmánya, mely hajókonténerekből egy könnyen szállítható, igazi vándoroknak való otthont tervezett. Azonban a házikónak voltak hátulütői: azon kívül, hogy önmagában már 55 ezer dollárba, vagyis mintegy 12,5 millió forintba került, a költségek csak nőttek a különböző kiegészítőkkel. Beleértve a villanyszámlát, hiszen a Port-A-Bach hálózati áramról működött. Charlotte Bowie, a céggel együttműködve viszont megoldást talált a mobilis ház energiaellátására. A napenergiás rendszer a Back Pack nevet kapta, és négy darab napelemből és egy akkumulátorból áll. A szerkezetet a szállítókonténerek széleihez lehet rögzíteni, hogy stabilan a házikó tetején maradjon, és mégis képes legyen forogni, hogy minél hatékonyabban tudja összegyűjteni a napenergiát. Charlotte Bowie különösen törekedett arra, hogy a vásárlók által is könnyen felszerelhető kiegészítőt hozzon létre, amelyhez sem sok erőfeszítésre, sem szerelőre nincs szükség. A Bach Pack rendszerrel a Port-A-Bach már nem hagyatkozik egy adott város központi áramkészleteire, és így már teljesen önellátó, környezetbarát, és már valóban bárhol felállítható és beköltözhető.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.