Négy település szennyvízberuházása európai uniós támogatással Fejér megyében

Mintegy 8,57 milliárd forint nettó összköltséggel, európai uniós támogatással teljessé válik Székesfehérvár csatornázottsága, Pátkán, Pákozdon és Seregélyesen pedig kiépül a szennyvízelvezetés; a közbeszerzési eljárások lezárását követően szerdán Székesfehérváron tartották a nagyprojekt munkaindító értekezletét.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Programja (KEOP) 6,43 milliárd forintot biztosít a beruházás megvalósításához. Az összegből 5,47 milliárd forint az uniós forrás, 0,96 milliárd forint a hazai támogatás, 2,14 milliárd forint pedig az érintett önkormányzatok és a lakosság önrésze – mondta Hullay Gyula, a projekt menedzsere.A kivitelezési munkálatokat közbeszerzési pályázaton a Közgép Zrt és a Szabadics Zrt. által létrehozott KSZ 2010 Konzorcium nyerte el, amely összesen több mint 7,83 milliárd forintért végzi el a feladatot – tájékoztatott Hullay Gyula.A munkaterületeket január végén adják át a kivitelezőnek, a munkálatok márciusban kezdődnek, a környezetvédelmi beruházás megvalósítása 2012. október 31-re fejeződik be.
A projekt eredményeként 6.744 ingatlan csatlakozhat a szennyvízhálózatra. Székesfehérváron a csalai, kisfaludi, börgöndi városrészben, Feketehegy, Öreghegy és Ráchegy még csatornázatlan területein, valamint a szennyvíztársuláshoz csatlakozott három agglomerációs településen épül ki a csatornahálózat.

A három érintett település szennyvízét is a székesfehérvári szennyvíztisztító fogadja majd be. Mivel ezek a helységek a Velencei-tó érzékeny vízgyűjtőjén helyezkednek el, a fejlesztéssel lehetővé válik a tó vízminőségének megóvása, s javul az ott élő több mint 17 és félezer lakos életminősége.
A nagyprojekt keretében egyebek között 136.500 méter gravitációs gyűjtőcsatorna, 26 átemelő szivattyútelep, 214 házi beemelő szivattyú épül meg. A csatornázásra kerülő városrészek, illetve települések szennyvízének befogadása érdekében bővítik a székesfehérvári Budai úti főgyűjtőt, felújítják a Seregélyesi és Adonyi úti csatornát, s növelik a Fiskális út alatt húzódó csatorna alsó szakaszának átmérőjét.

Cser-Palkovics András (Fidesz), Székesfehérvár polgármestere a beruházás fontosságáról szólva hangsúlyozta: az érintett városrészekben, illetve településeken lakók életminősége, s a környezetvédelem szempontjából kiemelten fontos projekt csak összefogással vált megvalósíthatóvá. Nagy szükség van rá, mert ha az infrastruktúra nem fejlődik, gátjává válik a település fejlődésének.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.