Négy tonna szemetet gyűjtöttek össze munkások és önkéntesek a Mount Everest Kínához tartozó északi oldalán egy nagyszabású takarítási művelet első öt napján - számolt be az MTI.

Négy tonna szemetet gyűjtöttek össze a Mount Everestnél

Négy tonna szemetet gyűjtöttek össze munkások és önkéntesek a Mount Everest Kínához tartozó északi oldalán egy nagyszabású takarítási művelet első öt napján – számolt be az MTI.

A tibeti régióban ideiglenes állomásokat hoztak létre a hulladékok szétválogatására, újrahasznosítására és megsemmisítésére, de a helyi vezetőség reméli, hogy sikerül mihamarabb végleges megoldást találni a problémára.
A szombat óta tartó kilencnapos nagytakarítás az 5200 méter és 6500 méter magasságban lévő mászóösvényekre és táborhelyekre terjed ki. Az eddig lehozott négy tonnányi szemetet konzervek, műanyagzacskók, melegítőeszközök, sátrak, oxigénpalackok és a hegymászáshoz szükséges egyéb kellékek alkotják. Évente 60 ezer hegymászó és kísérő keresi fel a Mount Everest északi, kínai oldalát. A hegy nepáli lejtőjén a mászóknak hatalmas szemetes zacskókat kell magukkal vinniük a tavaszi szezonban, hogy összegyűjtsék az általuk termelt hulladékot, amelyet aztán helikopterrel szállítanak le az alaptáborban.

Ajánlott tartalom

Budapest nyerte az EU Európai Mobilitási Hét díját

Budapest nyerte el az Európai Bizottság díját a tavalyi Európai Mobilitási Hét keretében megvalósult programokért és fejlesztésekért - tájékoztatott Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala pénteken.