Négyszáz felett volt tavaly a kirepülő kerecsensólyom fiókák száma

2012-ben is folytatódott a kerecsensólyom országos állományának felmérése a „A kerecsensólyom védelme ÉK-Bulgáriában, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában” (LIFE09/NAT/HU/000384) program keretében.

A Magyar Madártani Egyesület Kerecsensólyom-védelmi Munkacsoportja a nemzeti parkoknál dolgozó kollégákkal közösen tavaly 164 fészket foglaló párt derített fel, melyek közül 131 pár sikeresen költött. Összesen 418 fiatal kerecsen kirepülését dokumentálták. Az átlagos fészekalj három fiókából állt, de 15 párnak is sikerült 5 utódot felnevelnie. Országosan a kerecsensólymok száma mintegy 241-245 párra tehető. Becsült világállományuk legfeljebb tizenkétezer pár, de a Kárpát-medencén kívül, már évtizedek óta folyamatosan csökken. A szakemberek beszámolója szerint továbbra is kedvelt fészkelőhelyek a nagyfeszültségű villanyoszlopok, a hazai állomány jelentős része a MAVIR nagyfeszültségű oszlopaira kihelyezett mesterséges fészekben költ. A felmérések szerint az ilyen költőládákban a madarak nagyobb sikerrel nevelik fiókáikat. Bővebben itt olvashat a kercsensólymokról.

fotó: Bagyura János

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.