Duplájára, de akár négyszeresére is növelhető 2020-ig a biomasszából Magyarországon előállított energia mennyisége - mondta Simon Tamás, az Energia Központ Nonprofit Kft. szakértője szerdán Budapesten.

Négyszeresére is növelhető a biomassza-felhasználás

Duplájára, de akár négyszeresére is növelhető 2020-ig a biomasszából Magyarországon előállított energia mennyisége – mondta Simon Tamás, az Energia Központ Nonprofit Kft. szakértője szerdán Budapesten.

Simon Tamás, a 4biomass nemzetközi konferencia keretében tartott sajtóbeszélgetésen hangsúlyozta: Magyarországon szinte csak erdőgazdálkodási alapanyagokból állítanak elő biomasszát, az élelmiszer-feldolgozás, az állattartás és a lágyszárú növények területe továbbra is kihasználatlan e szempontból.
A biomassza felhasználásának elterjedési ütemét bizonytalansági tényezők is nehezítik, így például a jogi szabályozás hiánya, illetve a technikai fejlődés kiszámíthatatlansága – mondta a szakember.
Simon Tamás szerint nincs kész recept a megújuló energiaforrások gyors elterjesztésére, hiszen ezek az erőforrások a jelenlegi földgázárak mellett gazdaságilag irracionális választásnak tűnnek.
A biomassza-felhasználás arányának növelése ugyanakkor egyebek mellett környezeti és társadalmi szempontból, valamint az ország magas, 62 százalékos energiaimport kiszolgáltatása miatt is fontos lenne – mutatott rá az Energia Központ projektgazdája.
Kiemelte: a biomassza jelentős szerepet játszhat Magyarország azon Európai Unió felé tett vállalásában is, amely szerint 2020-ig 13 százalékra kell emelni a megújuló energiaforrások arányát.

Magyarország bruttó primer energiafelhasználása 2007-ben 1.125 petajoule volt, ebből a megújulók 59,4 petajoule-lal vették ki a részüket, a biomassza részaránya pedig 89 százalékos volt a zöldenergiából. A megújuló erőforrások aránya így csupán 4,8 százalékos volt 2007-ben a végső energiafelhasználásban – emlékeztetett Simon Tamás.
Az Energia Központ szervezésében december 1-én és 2-án megrendezett 4biomass konferencián nyolc kelet-közép-európai ország környezetvédelmi, illetve energetikai képviselői vesznek részt.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.