Néhány nap és ingyen napelemekre pályázhat – részletek

4 nap és beadhatja pályázatát az ország eddigi legnagyobb kerettel rendelkező napelemes pályázatán.

Néhány nap múlva, december 6-án indul el a legújabb napelemes és fűtéskorszerűsítési program. A pályázatot alacsony jövedelmű háztartások számára dolgozták ki, különlegessége pedig az, hogy 100 százalékban vissza nem térítendő támogatás érhető el a csomagban. Az ingyen napelem sokak számára csábító, nem csoda, hogy a hazai piaci szereplők komoly érdeklődési hullámra számítanak. Az előrejelzések alapján több tízezer háztartás élhet a támogatással, az általunk megkérdezett cégek már most érzik a növekvő keresletet. Cikkünkben a támogatással kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdésekre igyekszünk választ adni. Mindenekelőtt érdemes kiemelni: aki részt szeretne venni a programban, annak érdemes folyamatosan figyelnie a pályázati oldalt és felhívást, hiszen a kiírás még alakulhat, és nem árt alaposabban is tájékozódni.

Ki pályázhat?

A programban olyan nagykorú természetes személy vehet részt, akinek van magyarországi adóazonosítója, és aki a felújítandó ingatlanban legalább résztulajdonjoggal rendelkezik. Ezen felül meg kell felelnie a jövedelemmel kapcsolatos előírásnak, fontos továbbá, hogy egy személy csak egyszer élhet a támogatással.

Mit jelent az, hogy alacsony jövedelmű háztartás?

A jövedelemszámítással kapcsolatban az eredeti kiírási tervezethez képest több módosulás is történt, ezekre érdemes odafigyelni. A jelenlegi verzió alapján a háztartás jövedelmének meghatározásakor azokkal a 2020. augusztus 30-án tulajdonjoggal bíró személyekkel szükséges számolni, akik rendelkeznek keresettel. Nem árt kihangsúlyozni, hogy a nyugdíj, valamint a katás vagy kivás jövedelem is keresetnek számít. A kalkulációhoz a pályázati felhívásban egy képletet is megadnak. Eszerint az ingatlan tulajdonosainak 2020. évi összevont jövedelmét kell elosztani a jövedelemmel rendelkező tulajdonosok számával. Az a háztartás felel meg a jövedelmi előírásoknak, ahol a hányados 0 és 4,85 millió forint közé esik.

Milyen beruházásra lehet kérni a támogatást?

A pályázatban tetőre telepített, saját fogyasztásra használható napelem telepítésével; illetve tetőn létesített napelemmel, fűtési rendszer hőszivattyúval történő elektrifikálásával, villamosenergia-tároló beépítésével és nyílászáró-cserével lehet részt venni. A támogatásban csak az egyik opció valósítható meg, és nagyon fontos, hogy a munkálatokat megkötött szerződéssel, olyan kivitelezővel végeztessük, amely szerepel a pályázati oldal folyamatosan frissülő listáján.

Milyen ingatlanokkal lehet részt venni?

A pályázatba családi házzal, ikerház vagy sorház önálló egységével, illetve legfeljebb hatlakásos társasházi vagy szövetkezeti ingatlanokhoz tartozó épületrészével vagy lakásával lehet bekapcsolódni. Elengedhetetlen, hogy az érintett ingatlan olyan műszaki állapotban legyen, hogy a projekthez egyéb beavatkozásokra ne legyen szükség. A csomag egy ingatlanra csak egyszer vehető igénybe, több tulajdonos esetén pedig dokumentummal kell igazolni a többi tulajdonos beruházáshoz való hozzájárulását.

Milyen rendszer alapján rangsorolnak?

Az eredeti tervezethez képest utóbb bevezettek egy, a célzottságot segítő pontrendszert, amellyel rangsort alakítanak ki a pályázók között. Ennek alapja az ingatlanban állandó lakcímmel rendelkező, 18. életévüket be nem töltött személyek (gyermekek) száma, valamint az otthon földrajzi elhelyezkedése.

Egy gyermektelen háztartás 1 pontot kap, legalább három gyermeknél azonban már 4 pontot adnak. Az ingatlan helyzeténél megkülönböztetnek nem kedvezményezett, kedvezményezett és fejlesztendő járásokat, melyek után 1, 2 és 3 pont jár. Összesen így minimum 2, maximum 7 pont kapható, ezen pontok alapján pedig a pályázók között sorrendet fognak felállítani.

Mekkora támogatás érhető el?

Az első kategória esetén (tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztást ellátó napelem) maximum bruttó 2,9 millió; a másodikra pedig (fűtéskorszerűsítés) legfeljebb 11,3 millió forint érhető el. Az összeg 100 százalékban vissza nem térítendő, a támogatás maximális értéke az elszámolható költség 100 százaléka. Az anyagköltségek és a munkadíj után egyaránt kérhető a pénz, gyakorlatilag a projekt minden szakaszára igényelhető támogatás a tervezéstől az üzembe helyezésig.

Mire nem kérhető?

A pályázattal csakis tetőre telepíthető napelemes beruházások valósíthatóak meg. Általánosságban elmondható, hogy olyan tevékenységeket nem támogatnak a programban, amelyek a fentebb vázolt két műszaki tartalom valamelyikének megvalósításához nem szükségesek. Saját beszerzésű anyagra, valamint saját kivitelezésű munkára nem adnak támogatást.

Milyen a pályázat ütemezése?

A programot négy ütemben, regionális bontásban fogják megvalósítani 2021. december 6. és 2024. október 14. között. A területenkénti csoportok az alábbiak: Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megye; Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Somogy és Tolna megye; Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye; valamint Budapest és Pest megye. Az első ütem az első csoporttal nyílik december 6-án délután 5 órakor, ezt követi a többi csoport december 13-án, 20-án, illetve 27-én.

Milyen időkorlátokat kell tartani?

A program alapjai az úgynevezett mérföldkövek, melyek közül az első az engedélyezési eljárás. Ezt a támogatói okirat hatályba lépését követő 6 hónapban kell megkezdeni, fázisbővítésnél viszont 12 hónap áll rendelkezésre. Csak napelem telepítésekor, fázisbővítés nélkül a hatályba lépés után 12, fázisbővítéssel 14, fűtéskorszerűsítéses esetén pedig 18 hónap alatt, de legkésőbb 2026. június 30-ig kell megvalósítani a projektet. A csomag segítségével létrejött beruházást 2026. december 31-ig, legalább három évig fenn kell tartani.

Hogyan lehet pályázni?

Kérelmet csakis elektronikusan, a pályázati oldalon hozzáférhető online kitöltő program révén lehet benyújtani. A felülethez való hozzáférés feltétele a megadott regisztrációs listán szereplő valamely kivitelezővel való szerződés, valamint az, hogy az érintett kivitelező az oldalon rögzítse a pályázó adóazonosítóját. A kérelem lezárását követően elérhetővé válik egy nyilatkozat, melyet vagy az ügyfélkapun keresztül elérhető azonosításra visszavezetett dokumentumhitelesítés szolgáltatással (AVDH) vagy elektronikus aláírással kell hitelesíteni.

Miként bírálják el a pályázatokat?

A program alapja egy 25 pontból álló értékelési rendszer, a tételek többségét a dokumentáció adja, fontosak továbbá a már vázolt rangsoroló pontok, de akadnak olyan tételek is, amelyek sokaknak nem lesznek relevánsak. Támogatás azoknak jár, akik minden pontra megfelel vagy nem releváns értékelést kapnak, ezt követően alakítják ki a sorrendet, majd felosztják az elérhető keretet. A kiértékelés több körben fog zajlani.

Kit utasítanak el?

Aki nem felel meg a felhívás feltételeinek, értelemszerűen nem jogosult a támogatásra, de aki megszegi a pályázat szabályait, azt utólag is kizárhatják. A kiírás alapján a trükközések elkerülésére különösen nagy hangsúlyt fektetnek majd, ha valaki mesterségesen teremtette meg a támogatáshoz szükséges feltételeket, az nem vehet részt a programban. Hogy egy konkrét példát említsünk: ha egy ingatlanban valaki csak azért lett ajándékozással vagy egyéb módon tulajdonos, hogy ezzel befolyásolják a háztartás jövedelmét, ott elutasításra lehet számítani.

Összevonható más programmal a támogatás?

A kettős finanszírozás elkerülése miatt a támogatás nem kérhető olyan beruházásokra, amelyekkel azonos tartalmú tevékenységekre az előző 10 évben már igényeltek valamilyen csomagot – ez érintheti többek között az ottonfelújítási programot. Amennyiben azonban a korábbi pályázatokban más volt a cél, a programok futhatnak párhuzamosan.

Mire számíthatunk a piacon?

Az általunk megkérdezett piaci érdekeltek szerint már most érezhető a támogatás miatti megnövekedett érdeklődés, pedig a pályázat még el sem startolt. A korábbi, otthontámogatási program során láthattuk, hogy az efféle keresletnövekedés komoly csúszásokhoz is vezethet, ami megnehezítheti az ügyfelek dolgát. A mostani támogatásnál akár még nagyobb roham is indulhat, ezért fontos a türelem, de bízhatunk benne, hogy a tágabb időkeret miatt jobban ütemezhetik majd a cégek a projekteket.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki a hatékony napelemes invertereket kereste

A Kínában Aiswei néven működő Solplanet más országokban, köztük Ausztrliáiában is jelen van.