Néhány nap és pályázhat az 5 milliós napelem támogatásra

Január 15-én kezdetét veszi a Napenergia Plusz Program.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A pályázati időszak jövő januárban kezdődik, egy háztartás pedig legfeljebb 5 millió forintra pályázhat a 75 milliárd forintos keretből. Az egész országban egyszerre nyílik meg a lehetőség, a pályázati kiírások pedig már elérhetők a kormány dedikált honlapján. A 75 milliárd forintos keretösszegű Napenergia Plusz Program célja a napelem és tároló együttes létesítésének támogatása, januártól pedig a bruttó elszámolásba kerülő háztartásokat támogatja. A folyamat a kivitelezők előregisztrációjával indult meg, a lakossági pályázók pedig jövő január közepétől jelentkezhetnek majd. A regisztrációs kérelmeket elektronikusan lehet majd benyújtani, ahogy azt Lantos Csaba energiaügyi miniszter bejelentette hétfőn. A pályázati felhívás alapján a Napenergia Plusz Program legfeljebb 5 millió forinttal támogatja a családok költségeinek kétharmadát. Ez a támogatás olyan magánszemélyeknek jár, akik rendelkeznek magyar adóazonosító jellel, állandó lakóhellyel Magyarországon, és résztulajdonnal vagy haszonélvezeti joggal rendelkeznek az érintett ingatlanon. Egy lakóingatlanon csak egy támogatási kérelem nyújtható be.

Az előregisztrációra 2024. január 15-től van lehetőség, és a támogatási kérelmeket a beküldésük időrendjében bírálják majd el. A támogatás folyósítása három lépésben történik: előlegfolyósítás, időközi kifizetés, majd záró kifizetés. Az előlegfolyósítás során a kedvezményezett saját erőből fizet egy előleget a kivitelezőnek. Az időközi és záró kifizetések a kivitelezés folyamatához kötődnek, és a támogatott projektek maximális számát 15 160 db-ban határozták meg.

A pályázati ismertető szerint két fizetési struktúra létezik: Verzió A és Verzió B. A Verzió A a vállalkozói előleggel kezdődik, míg a Verzió B esetében a vállalkozói előleg a vállalási ár 40%-a, támogató bankgarancia ellenében folyósítva. Az elszámolható költségek közé tartozik a pályázati adminisztráció, tervezés, engedélyezés költsége, eszköz- és anyagköltség, valamint a telepítés munkadíja. Az Energiaügyi Minisztérium célja, hogy a Napenergia Plusz Programmal tovább bővüljön a háztartási méretű kiserőművek száma, hozzájárulva a klímavédelmi vállalások teljesítéséhez és erősítve Magyarország energiaszuverenitását. A pályázati felület és dokumentáció elérhető a https://napenergiaplusz.nffku.hu/ linken.

Ajánlott tartalom

Fenntarthatóság a zsalutechnológiában is

A közel két évtizede létező környezetbarát, számtalanszor újrahasznosítható műanyag zsaluhéjak feltalálója és gyártója, a piacvezető Meva, új regionális szolgáltatási központja is a fenntarthatósági alapelvek mentén kezdte meg működését Dunakeszin. Az üzemben környezetbarát csúcstechnológiával végzik majd a zsalukarbantartást, –javítást és –tisztítást.