Nem a Tesla adja el a legtöbb elektromos autót, de akkor ki?

Az előző esztendőhöz képest globálisan 64 százalékkal nőtt az elektromos gépkocsik száma.

A Baden-württembergi Napenergia- és Hidrogénkutatási Központ (ZSW) aktuális kimutatása alapján a piac legnagyobb növekedési motorja Kína és az Amerikai Egyesült Államok. Az ázsiai országban jelenleg 2,6 millió elektromos jármű üzemel, míg az USA-ban 1,1 millió. A harmadik helyen Norvégia, a negyediken Japán található. Az előbbi államban 298 210, míg az utóbbiban 246 390 elektromos autó működik. A Top10-ben van még Franciaország, Nagy-Britannia, Hollandia, Németország, Kanada és Svédország. A gyártók rangsorában a BYD áll az első helyen 517 230 eladott elektromos gépkocsival, a második a Tesla 500 390 darab, míg a harmadik a Nissan 379 910 darab értékesített járművel. A Top10-be bekerült a BAIC, a BMW, a General Motors, a Volkswagen, a Mitsubishi, a SAIC és a Toyota is.

A legnépszerűbb elektromos autómodell jelenleg a Nissan Leaf, amelyből 363 940 darabot értékesítettek eddig. A dobogóra felkerült még a Tesla Model S (243 200 darab) és a BAIC EC sorozata (172 850 darab). 2018-ban a hatóságok világszerte több mint 2,2 millió új elektromos gépkocsi forgalomba állítását engedélyezték. Ez a korábbi évhez képest 75 százalékos növekedést jelent. Kínában az összes engedélyezett új jármű kereken 5 százaléka volt elektromos, míg ugyanez az arány az Amerikai Egyesült Államokban kereken 2 százalék. Az összesítés a nemzeti és nemzetközi hivatalok, valamint szövetségek adatain alapul, s az anyag elkészítésekor a szakemberek nem vették figyelembe a részben vagy teljesen hibrid autókat, illetve az üzemanyagcellával működő gépkocsikat.

Ajánlott tartalom

Jelentősen visszaesett az új autók forgalomba helyezése az első három negyedévben

Az idei első kilenc hónapban 85 769 új személygépkocsi forgalomba helyezésével 9,3 százalékot esett vissza a belföldi autópiac - közölte az MTI-vel hétfőn a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE).