Nem biztonságosak az amerikai atomerőművek

„A jelenleg az Egyesült Államokban működő 104 atomreaktor mindegyikének vannak megoldhatatlan biztonsági problémái” – a kijelentés nem egy környezetvédő, atomellenes aktivistától származik, hanem az amerikai Kongresszus nukleáris biztonsági bizottságának volt elnökétől, Gregory B. Jaczkótól.

Jaczko, aki 2012 májusában köszönt le tisztségéről, a washingtoni Carnagie International Nuclear Policy Conference során a The News York Times-nak adott interjúban úgy vélekedett, hogy teljesen felesleges időt és energiát pazarolni a reaktorok életének meghosszabbítására, hanem fokozatosan új technológiákkal kell őket helyettesíteni. Hangsúlyozta, hogy számos atomerőmű, amelynél a korábbi 40 évre szóló működési engedélyt megfejelték további 20 évvel, komoly veszélyforrássá válhat, írja az energiacentrum.com.

Arra a kérdésre, hogy miért nem tett ilyen kijelentést még a bizottság elnökeként, Jaczko azt felelte, hogy csak az elmúlt hónapokban jutott erre a következtetésre. Az azonban tény, hogy a bizottságban többször is követelte, hogy szigorítsák meg a nukleáris létesítmények biztonsági ellenőrzéseit, de a bizottság további négy tagja rendszeresen leszavazta őt.

Ezzel szemben az amerikai nukleáris lobbi, amely mindig is gyanakodva figyelte Jaczko ténykedését, most is igyekezett meggyőzni az amerikai közvéleményt az atomreaktorok biztonságáról. Marvin S. Fertel, a Nuclear Energy Institute elnök-igazgatója szerint a fukusimai baleset után különleges biztonsági egységek vizsgálták meg az erőműveket és mindent rendben találtak. A washingtoni tanácskozást éppen a fukusimai nukleáris baleset következményeiről tartották.

Ajánlott tartalom

0 Ft rezsit fizetnek egy magyar zsákfaluban, hogyan csinálják?

Egy holland pár klímasemleges szálláshelyeket épített Borsodban, támogatva a fenntartható turizmust, és segítve a helyi gazdaságot. Az EcoLodge napelemeket, esővíz hasznosítást és más fenntarthatósági intézkedéseket alkalmaz. Az ökoházak megtérülése rövid idő alatt bekövetkezik, és hozzájárul a vidék fellendüléséhez.