Nem fizet rezsit a Tetris tulajdonosa

A tehetősek villanegyedében, Honoluluban él 557 négyzetméteres, csodás panorámájú otthonában minden számítógépes játékok atyja. És lekapcsolta magát az áramhálózatról.

Nem azért, mert anyagilag rászorulna. Hanem mert szívinfarktus utáni halálközeli élményében rájött, hogy az energiasemlegességre kell törekednie. És új vállalkozásával erre segíti rá klienseit.

Bő húsz éve a(z egyébként szovjet tervezők által kigondolt) Tetris számítógépes játék globális jogainak megszerzésével lett dúsgazdag Henk Rogers (61), aki máig a játék jogdíjaiból él. 2006-ban szívinfarktust kapott és halálközeli élményt élt át. Ennek során ismerte fel, hogy a klímaváltozás milyen valós veszélyt jelent és neki személyes felelőssége, hogy megvalósítsa az energiafüggetlenséget – legalább a saját életében és háztartásában.

Életcélja, hogy tevékenyen szerepet vállalhasson abban, a társadalom végre búcsút mondhasson a fosszilis energiahordozóknak. E célból alapította meg a Blue Planet Foundationt, mely lobbitevékenységet folytat a politikai életben. Az alapítvány nemrég például egy gyerekrajzokból összeállított, klímaváltozásról szóló könyvet adott ajándékba hawaii-i politikusoknak.

De az első lépés otthon kezdődik. Rogers honolului otthona Waikiki partjára és a Csendes-óceánra néz. Ha videójátéktervező-vállalkozónak kimozdul otthonról, két Tesla autóval teszi (hogy ez miért zöld megoldás, arról itt olvashat). De nem ettől tér el a tulajdonos életmódja az átlagétól, írta az amerikai Associated Press tudósítója, aki látogatáson járt Rogers-nél.

A ház áramfogyasztását napenergiából látják el. Rogers új vállalkozása, az augusztus elején induló Blue Planet Energy Systems másoknak is lehetővé teszi, hogy hasonlóképp leváljanak a közműhálózatokról: a cég olyan lítiumionos akkumulátorokat árul és szerel be lakóházakba, melyekkel teljes mértékben a napenergiára állhat rá a háztartás.

Az akkukat a Sony szolgáltatja, mint a cég partnere. Az akkuk a Blue Ion névre hallgatnak és Rogers is ezeket használja otthonában. A világcég 1991 óta foglalkozik ilyen akkumulátorok fejlesztésével és termékei napközben elraktározzák a napsugarakból kinyert energiát, hogy aztán a házban azt este felhasználhassák. Emiatt váltható ki a hagyományos energiaszolgáltatótól érkező villamosáram.

Rogers egyelőre nem jelentette be a legfontosabb adatot: vajon mennyit kér ezért a fogyasztóktól. Csak annyit volt hajlandó elárulni, hogy a befektetés 5-7 éven belül hozza vissza az árát. A Sony akkujai 20 évig működőképesek és használatukhoz nem szükséges hűtési rendszer kiépítése.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Megkezdték a 800 kilométeres, keleti gázellátó rendszer kiépítését

Megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezeték összekötését a Gazprom a több mint 800 kilométereres Belogorszk-Habarovszk szakasz építésével - közölte az orosz állami gázvállalat csütörtökön a Telegram-csatornáján.