Nem fogja elhinni, hova kerül ez a rengeteg tengeri szemét

Tragikus megállapításra jutottak brit kutatók, akik szerint a nehezen bomló, vízi szennyeződést képező PET palackok és nylonzacskók már a mélytengerekig jutottak.

Egyre több műanyaghulladék jut el a mélytengerekbe – írja az Open Science szaklapban megjelent tanulmányra hivatkozva a Spiegel. A brit tengerkutatók szúrópróbaszerű mintavételei szerint az utóbbi években drámaian megnőtt a műanyagrészecskék aránya, a tengerfenék egy négyzetkilométernyi egységére leosztva számuk milliárdos nagyságrendű. Az északi tengerektől kezdve az óceáni régiókat is lefedő mérések szerint a műanyaghulladék egyre csak halmozódik a természetes vizekben, mivel az ilyen típusú mesterséges szemét évtizedes, esetenként évszázados bomlási ideje nem teszi lehetővé az arányos öntisztulást.

forrás: hvg.hu

Ajánlott tartalom

A magyarok széles rétege passzív klímatudatos egy kutatás szerint

A magyarok jobban elismerik a klímaváltozást és annak hatásait, mint az európai átlag, ugyanakkor kevésbé aggódnak miatta; a termékek és szolgáltatások, így a biztosítások választásakor 41 százalék vásárol a fenntarthatóságra figyelve – derül ki a Századvég kutatásából, amit a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) szerdai konferenciáján mutattak be.