Mintegy hatszáz tonna rendkívül radioaktív anyag után kutatnak a fukusimai atomerőműben, mert nem tudni, hogy a megolvadt fűtőanyag és fém valamint beton keveréke pontosan hol van - jelentette kedden az ABC ausztrál hírportál a létesítményt üzemeltető Tepco japán energiavállalat egyik illetékesére hivatkozva.

Nem hangzik jól: 600 tonna rendkívül radioaktív olvadék után kutatnak Fukusimában

Mintegy hatszáz tonna rendkívül radioaktív anyag után kutatnak a fukusimai atomerőműben, mert nem tudni, hogy a megolvadt fűtőanyag és fém valamint beton keveréke pontosan hol van – jelentette kedden az ABC ausztrál hírportál a létesítményt üzemeltető Tepco japán energiavállalat egyik illetékesére hivatkozva.

A cég most először közölte mennyi anyagot keresnek. Maszuda Naohero, aki a létesítmény leszereléséért felel, elmondta: becslések szerint nagyjából 200 tonna törmelék van minden egységben, így a három reaktorban összesen 600 tonnányi olvadt fűtőanyag-törmelék, beton és különböző fémek keveréke lehet. Maszuda hozzáfűzte: a Tepco 2021-re meg akarja határozni, hol található olvadék és neki akar látni, hogy eltakarítsa. Elismerte mindazonáltal, hogy az anyag eltávolításához szükséges technológia jelenleg még nem áll rendelkezésre.

A Tepco szerint a fukusimai atomerőmű stabilizálása és leszerelése 3-4 évtizedet évet is igénybe vehet, költségei pedig több milliárd dollárra rúghatnak.

Kan Naoto, aki a fukusimai szerencsétlenség idején az ország miniszterelnöke volt, most úgy nyilatkozott, hogy eddig Tokió 70 milliárd dollárnyi támogatást nyújtott a Tepcónak. Kan szerint ugyanakkor a leszerelés valószínűleg több mint 240 milliárd dollárba fog kerülni, a művelethez szükséges negyvenéves becslést pedig optimistának nevezte.

Ajánlott tartalom

Ez lenne a tökéletes akkumulátor a napelemek számára?

A 5K0 akkumulátor egyik változata igazi „mindent egyben” csomag, még invertert is tartalmaz.