Nem használhatnak fát a biomassza-erőművek?

Tilos lenne a tűzifa felhasználása a biomassza-égetésű erőművekben, így módosítaná a szabályokat a környezetvédelmi államtitkár – közölte a Civilek a Mecsekért Mozgalom.

A szervezet a mecseki erdőkben tapasztalható fakivágások miatt tiltakozik, mert szerintük a pécsi erőmű nagy mennyiségű fát használ fel.
A szaktárca szándéka szerint a jövőben nem lehet tűzifát felhasználni a zöldenergia előállításához, ezzel akarják megakadályozni az erdők tarra vágását. Erről tájékoztatta a szaktárca illetékes államtitkára a tarvágások miatt segítséget kérő Civilek a Mecsekért Mozgalmat – mondta vezetőjük az MR1-Kossuth Rádiónak, és beszámolt arról is, hogy amennyiben erre sor kerül, hogy komoly támogatásoktól eshet el a pécsi erőmű. A szervezet és a Krónika is megkereste az erőművet, hogy csak tűzifát használ-e, választ azonban nem kaptunk, az illetékesek nem kívántak nyilatkozni.

A Tubes-tetőre tervezett radar építését a közelmúltban megakadályozó civil szervezet egyébként azt sem szeretné, ha újabb biomassza tüzelésű blokkot építenének, ezért arra kérik a város vezetőit, módosítsák az erről szóló szerződést. Pécs önkormányzata ezzel kapcsolatban a Krónika megkeresésére nem reagált.
A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Barangolást szerveznek Ipolytarnócon a föld napja tiszteletére

Miocén parki barangolást szerveznek április 20-án, szombaton az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen, a résztvevők bejárhatják a geológiai tanösvényt, és megemlékeznek a Globális Geoparkok Hálózatának 20 éves évfordulójáról is - közölte az MTI-vel a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság csütörtökön.