Nem használhatnak fát a biomassza-erőművek?

Tilos lenne a tűzifa felhasználása a biomassza-égetésű erőművekben, így módosítaná a szabályokat a környezetvédelmi államtitkár – közölte a Civilek a Mecsekért Mozgalom.

A szervezet a mecseki erdőkben tapasztalható fakivágások miatt tiltakozik, mert szerintük a pécsi erőmű nagy mennyiségű fát használ fel.
A szaktárca szándéka szerint a jövőben nem lehet tűzifát felhasználni a zöldenergia előállításához, ezzel akarják megakadályozni az erdők tarra vágását. Erről tájékoztatta a szaktárca illetékes államtitkára a tarvágások miatt segítséget kérő Civilek a Mecsekért Mozgalmat – mondta vezetőjük az MR1-Kossuth Rádiónak, és beszámolt arról is, hogy amennyiben erre sor kerül, hogy komoly támogatásoktól eshet el a pécsi erőmű. A szervezet és a Krónika is megkereste az erőművet, hogy csak tűzifát használ-e, választ azonban nem kaptunk, az illetékesek nem kívántak nyilatkozni.

A Tubes-tetőre tervezett radar építését a közelmúltban megakadályozó civil szervezet egyébként azt sem szeretné, ha újabb biomassza tüzelésű blokkot építenének, ezért arra kérik a város vezetőit, módosítsák az erről szóló szerződést. Pécs önkormányzata ezzel kapcsolatban a Krónika megkeresésére nem reagált.
A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Áder János az árvíz elleni védekezésről: víztározók és csatornák kellenek

A következő generációnak alkalmazkodnia kell a megváltozott életkörülményekhez a mindennapi életben, és az energia- és vízgazdálkodás szempontjából is - mondta Áder János volt államfő, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke kedden Baján.