A svédországi Tierp Arenában gyakorolt az európai dragster-bajnokság egyik résztvevője.

Nem játékautó egy ilyen 1400 lóerős elektromos dragster – videó

A svédországi Tierp Arenában gyakorolt az európai dragster-bajnokság egyik résztvevője.

Maris Ozolis által vezetett jármű 7,631 másodperc alatt teljesíti a negyed mérföldes távot, amely alig 0,357 ezred másodperccel lassabb, mint a jelenlegi világcsúcs ebben a műfajban.

Egy ilyen elektromos dargster, jelen esetben az Electric Fox, 725 kilogramm súlyú és egy 800 Volt feszültségű lítium-ion akkumulátor táplálja a motorját. A meghajtást nem kevesebb, mint hat elektromos motor adja, amelyek összteljesítménye 1368 lóerő és, ami még ennél is fontosabb 2160 Nm-es nyomatékot próbálnak az irdatlan méretű abroncsok a földre átvinni induláskor.

A lettek által épített jármű elvileg még fejleszthető, a cél, hogy a negyed mérföldet 7 másodperc alatti idővel teljesítse, vagyis 322 kilométeres csúcssebességet érjen el. Akárhogyan is teljesítenek ezek az elektromos szörnyetegek, még mindig szokni kell, hogy csak az abroncsok nyüszítése szinte az egyetlen mechanikai zaj, ami hallható egy ilyen futamnál is.

forrás: hvg.hu

Ajánlott tartalom

Februárban megcsappant az elektromos autók eladása

Februárban 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban. A legnépszerűbb választás továbbra is a benzinüzemű kivitel volt, a második legnépszerűbb pedig a hibrid-benzines. Az akkumulátoros elektromos autók részesedése februárban nem változott az egy évvel korábbihoz képest, elmaradt viszont a tavalyi átlagtól.