Nem kell energiatakarékos házat építenie a 10+10 milliós csokból

Ha 2018-ra készül csak el, és nem kap használatbavételi engedélyt, pech. Mint ahogy az is, ha pár év alatt elértéktelenedik. Semmi nem szab gátat az állami támogatásból beinduló gagyidömpingnek.

Úgy tűnik, felesleges aggódni azon, hogy az egyszerűsített építési engedélyezés közepette ki és hogyan fogja ellenőrizni a mindjárt bekövetkező építési boomban felépülő lakások, családi házak hűtését-fűtését, energiaigényét és széndioxid-kibocsátását. Ez ugyanis – mint kiderült – senkit nem érdekel. A költségvetési támogatásból megvalósuló épületek energiahatékonyságát szabályozó 7/2006-os tárca nélküli miniszteri (TNM) rendelet ugyanis nem vonatkozik az otthonteremtési kedvezményből megvalósuló lakásokra – áll a nemzetgazdasági tárca lapunkhoz eljuttatott válaszában.

A új csokból megvalósuló épületekre vonatkozó szigorúbb energetikai mutatókra a Magyar Energiahatékonysági Intézet (Mehi) hívta fel nemrégiben a figyelmet, kiemelve, mekkora lehetőség, hogy a beinduló lakásépítés során, az állami támogatás igénybevétele miatt, 40 százalékkal hatékonyabb otthonok épülhetnek a jelenleginél. A hatályos, 7/2006-os TNM rendelet szerint ugyanis az állami forrással is finanszírozott építéseknél, a 2018 utáni, a jelenleginél lényegesen szigorúbb energiahatékonysági követelményeket kell teljesíteni. A falaknak, a födémnek és a nyílászáróknak 40 százalékkal energiatakarékosabbnak kell lenni.

A takarékosabb épület rövid távon persze többe kerül, így felmerült a kérdés, ki és hogyan fogja ellenőrizni a szigorúbb szabványok alkalmazását az egyszerűsített hatósági eljárás, az építési engedélyezés helyébe lépő egyszerű bejelentés során. Szakértők egyöntetűen arra figyelmeztettek, kontroll híján az építtetők könnyen indulnak az egyszerűbb irányba, s noha az energetikai követelmények mindenkire érvényes szigorodása a nyakunkon van (2018), addig is tömegével épülhetnek az erre fittyet hányó épületek.

Ez a támogatás nem az a támogatás

Az illetékes nemzetgazdasági tárca kérdésünkre megírta, az Otthonteremtési programban szereplő támogatások, így a családok otthonteremtési kedvezménye (csok) és az építkezés esetén kérhető adó-visszatérítési támogatás nem számítanak energiamegtakarítási célú költségvetési támogatásnak. A 7/2006 TNM rendeletben meghatározott költségoptimalizált követelményszint szerinti feltételek pedig energiamegtakarítási célú pályázatokra, támogatásokra irányadók. Az otthonteremtési program támogatásaira korábban sem, és jelenleg sem vonatkoznak.

Mint írják, a kormány múlt év decemberében meghozott döntése alapján az energiahatékonyságra vonatkozó feltételek teljes egészében kikerültek a csok támogatási rendszeréből. A hatályos rendelkezések szerint a lakóingatlanok energiaosztályát nem kell figyelembe venni a kedvezmény összegének megállapításánál, így az energiatanúsítványt benyújtására sincs szükség a továbbiakban.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.