Nem kell visszasajtolni a termálvizet a gazdáknak 2015-ig

A kormány határozott arról, hogy 2015. június 30-ig felfüggeszti a kizárólag energiahasznosítás céljából kitermelt termálvizek visszasajtolási kötelezettségét – tájékoztatta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pénteken az MTI-t.

Ennek alapján a VM ez év május 31-ig elkészíti azt az ütemtervet, amellyel a termálvizek mezőgazdasági hasznosítását – a gazdasági és fenntarthatósági szempontokat is figyelembe véve – szabályozza. A szaktárca célja az, hogy az új szabályozásban – az uniós elvárásoknak megfelelően – egyaránt érvényesüljenek a fóliasátras gazdálkodók, valamint a természet- és a környezetvédelem szempontjai. Az összegzés emlékeztet: Magyarországon főleg az energiaárak határozzák meg a fóliás és az üvegházi kertészeti termesztés gazdaságos fenntartását, piaci bővítésének lehetőségét. Az üvegházi és fóliás zöldség-gyümölcs termelés nem kifizetődő a hagyományos energiahordozók magas ára miatt. Geotermikus fűtéssel viszont az üvegházas és fóliás kertészetek gazdaságosan működnek.

A szaktárca utal arra is: a Bajnai kormány arról döntött 2010-ben – a választások előtt néhány nappal -, hogy 2012 decemberétől vissza kell sajtolni a fóliasátrak fűtésére használt termálvizeket, pánikot okozott a kertészetekben. A visszasajtolás ugyanis nem oldható meg gazdaságosan illetve az Alföldön – ahol a kertészetek egy része termálenergiát is használ – technikai akadályba ütközik. Így a visszatápláló kutak létesítése ellehetetlenítené az ágazatot. A kormány mostani döntése hozzájárul a hagyományos energiaforrások felhasználásának visszaszorításához – az üvegházhatást okozó gázok csökkentéséhez -, a mezőgazdaság versenyképességének növeléséhez, a vidéki munkahelyek megőrzéséhez. Tovább biztosítja a mezőgazdaságból élő családok megélhetését is. A geotermikus energia hosszú távú és kiszámítható jogi hátterének biztosítása érdekében a Vidékfejlesztési Minisztérium egyeztetést kezdeményezett a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal, és több érintett szakmai szervezet képviselőivel. A tárgyalások célja, hogy a geotermikus energia hosszútávon, fenntartható módon hasznosuljon, és elkerülhető legyen a felszíni vizek szennyeződése is – áll a közleményben.

Ajánlott tartalom

Megnövelte a Csehországnak nyújtandó segítséget az Európai Bizottság

Mintegy 2,2 milliárd euróval megnövelte a Csehországnak szánt újjáépítési támogatást az Európai Bizottság - jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Prágában, miután tárgyalásokat folytatott Petr Fiala cseh kormányfővel.

Nincs hozzászólás

  1. salamonpisti

    Pedig kár is lenne visszasajtolni, a benne oldott anyagok szeparálása (nátrium-karbonát) kvázi megduplázza az energia tartalmát, mivel annyival kevesebbet kell a szódagyáraknak gyártani belőle (mellesleg azok meg kalcium-kloriddal szennyezik a környezetet, sokat be is zártak Európában, fel is ment az ára néhány évvel ezelőtt)