Nem kérünk az újabb génmódosított kukoricából!

Az Európai Bizottság szerdán arról fog döntetni, hogy engedélyezi-e egy újabb génmódosított kukorica termesztését.

A Magyar Természetvédők Szövetsége levélben kérte a hazánkat a Bizottságban képviselő Andor Lászlót, hogy a biztonságra vonatkozó vizsgálatok súlyos hiányosságai miatt ne szavazza meg a Pioneer által kifejlesztett, 1507 néven ismert génmódosított kukorica engedélykérelmét.

2013. november 6-án az Európai Bizottság biztosainak kollégiuma tárgyal arról a javaslatról, hogy a Bizottság beterjessze-e a tagállamok minisztereiből álló Tanács elé a Pionieer által kifejlesztett 1507-es génmódosított kukorica fajtacsoport köztermesztési engedélykérelmét.

Az 1507 nevű GM-kukorica a Bt-toxin néven ismert rovarölő hatású mérget termel, továbbá génmódosítással a glüfozinát gyomirtó szerrel szemben is ellenállóvá tették. Az EU jogszabályai szerint mindkét tulajdonság miatt hatásvizsgálat elvégzésére van szükség. Ugyanakkor az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) még nem végezte el a gyomirtószer-tűrő tulajdonsággal kapcsolatban szükséges hatásvizsgálatot, ami egyértelműen ellentétes az EU jogi előírásaival. Az ESFA továbbá megállapította, hogy a kukorica által termelt Bt-toxin káros lehet egyes lepkefajokra [1], és további beporzókra is hatással lehet, például a méhekre.

Az európai fogyasztók többsége, jelentős számú fogyasztói szövetkezet és egyéb nagykereskedők következetesen elutasítják a génmódosított növényeket. Friss tanulmányok ismételten kétségbe vonják a génmódosított fajták állítólagos előnyeit: nem adnak magasabb hozamot, nem nyújtanak megoldást olyan mezőgazdasági problémákkal szemben, mint a talajpusztulás és a vízszennyezés.

A fenti érvek alapján az Európai Bizottságnak nincs már választása, mint hogy megtagadja ennek a génmódosított kukoricának az engedélykérelmét. Ezért arra kértük Andor László biztost, hogy a holnapi szavazáson ne szavazza meg a 1507-es génmódosított kukorica fajtacsoport termesztési engedélyét és győzze meg erről a Bizottság többi tagját is! – jelentette ki Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.

A génmódosított növényekre semmi szükség, s Európában senki nem kér belőlük. Még az EU saját szakértői is azt mondják, hogy ez a génmódosított kukorica károsítani fogja a lepkéket és a molyokat. Az EU és az Egyesült Államok között idén elkezdett szabadkereskedelmi tárgyalások fényében a holnapi szavazás tényleges próbája lesz annak, hogy a politikusaink kiállnak-e a környezetünk és a fogyasztók védelméért vagy feláldozzák őket azért, hogy a multinacionális cégek kedvében járjanak – tette hozzá Fidrich Róbert.

Jegyzetek:

[1] http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2429.htm

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.