Nem költöznek időben a madarak

A gyors ütemű európai felmelegedés egyik következménye, hogy egyes pillangó- és madárfajok késve költöznek hűvösebb élőhelyre, a hegyvidéki növényfajok pedig kiszorulóban vannak – állapították meg kutatók két most megjelent tanulmányban.

A Nature Climate Change szakfolyóirat vasárnapi számában közzétett tanulmányok az eddigi legnagyobb pontossággal kísérlik meg leírni a gyorsuló ütemben melegedő környezet hatását az európai fajok sokszínűségére. Vincent Devictor, a francia Nemzeti Tudományos Kutatóközpont (CNRS) munkatársa csoportjával úgy találta, hogy 1990 és 2008 között az átlaghőmérsékletek Európában 1 Celsius-fokkal emelkedtek. Ez különösen nagy melegedésnek számít, 25 százalékkal nagyobb, mint az elmúlt évszázadban bármikor. Számításaik szerint ahhoz, hogy a fajok ugyanolyan hőmérsékleti viszonyok között élhessenek tovább, 249 kilométerrel északabbra kellene költözniük. A vizsgált időszakban a pillangók csak 114 kilométerrel, a madarak pedig 37 kilométerrel tették északabbra élőhelyüket. A feldolgozott adatok több ezer amatőr természetvédő, madár- és lepkemegfigyelő jelentéseiből származtak, akik együttesen 1,5 millió órát töltöttek el az állatfajok követésével.

A tanulmány arra nem keresett választ, hogy miként érinti a fajokat a felmelegedés, csupán a mozgásukat detektálta, ám a szerzők szerint egyértelmű, hogy fennáll bizonyos fajok létszámcsökkenésének kockázata. A másik tanulmány 867 növényfaj elterjedtségét vizsgálta hatvan európai hegyvidéki területen. Helyi szinten a 2001 és 2008 közötti különlegesen meleg éveknek alig volt látható következménye. A kontinens szintjén összehasonlítva azonban kiderült, hogy alapvető változás zajlik. A hidegkedvelő növényeket, amelyek hagyományosan a hegyvidékeken éltek, kezdik kiszorítani a melegebb vidékeken megszokott fajok, amelyek nagyobb magasságokba nyomulnak. „Számítottunk rá, hogy jelentősebb számban találunk nagyobb magasságokban meleget kedvelő növényeket, de arra nem számítottunk, hogy ekkora változást tapasztalunk ilyen rövid időtartam alatt. Sok hideget kedvelő faj szó szerint eltűnik a hegyekből” – foglalta össze Michael Gottfried kutatásvezető, a Bécsi Egyetem biológusa. A tanulmány Európa legnagyobb növényszámlálása volt 13 ország 32 kutatójának részvételével.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.