Nem olyan jó a levegő Európában, mint hisszük

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) kiadta éves jelentését, miután közel négyszáz városból vettek mintát: eszerint tíz európai városlakóból közel kilenc erősen szennyezett levegőt szív.

A légszennyezettség leggyakrabban szívbetegséghez, agyvérzéshez, tüdőbetegséghez vagy rákhoz vezethez, ezzel pedig továbbra is a legsúlyosabb, környezetünkből minket érő haláloknak számít a légszennyezettség, ami évente 400 ezer halált okoz – írja az MTI.

A mikroszemcsés anyagok vagy más néven a szállópor bejut a légutakba, és minél apróbb szemcsés az anyag annál veszélyesebb: a legkisebbek a tüdőbe és a véráramba is bejuthatnak. Ugyan kevesebb a por és az ózon koncentrációja a levegőben, mint tíz éve, a de a nitrogén-dioxid-szint, amit főleg az autók bocsátanak ki, nem csökkent olyan mértékben, mint várták.

A WHO szerint a légkörbe jutó káros anyagok évente egymillió-háromszezer ember halálát okozza, a legszennyezetteb levegőjű országok közt pedig ott van Irán, India, Indonézia és Kína.

forrás: index.hu

Ajánlott tartalom

GKI: jelentős feladat lesz a klímacélok elérése az EU-nak is

Az Európai Unió kötelező célként tűzte ki magának a klímasemlegesség 2050-re történő elérését, ehhez a következő évtizedekben jelentős mértékben kell csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok jelenlegi kibocsátási szintjét a GKI Gazdaságkutató Zrt. elemzése szerint.