Nem sokáig maradhat az olcsóbb benzin?

Szerdától bruttó 8-8 forinttal csökkentette a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol, így a benzin átlagára 412-413 forint, míg a gázolajé 417-418 forint lett. A társaság már a múlt héten is kétszer, szerdán és pénteken is mérsékelte a benzin és a gázolaj árát: előbb 8 és 3 forinttal, majd 5-5 forinttal.

A csökkentések után jelentősen olcsóbb lett a tankolás, mint az elmúlt időszakban: tavaly áprilisban, amikor a benzinár elérte a csúcsát, még 451 forintot kellett fizetni egy literért. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

A csökkenés azonban nem biztos, hogy folytatódik: elemzők szerint nem marad sokáig ilyen olcsó a kőolaj. A Brent hordónkénti ára kilenc hónap után először csökkent a lélektani határnak számító 100 dolláros szint alá, ugyanakkor a Barclays londoni szakértői közölték, hogy bár rövid távra nem zárják ki a nyersolaj további gyengülését, arra sem számítanak azonban, hogy az árszint “berendezkedik” a 100 dollár alatti sávban.

A cég szerint a kőolajár a második negyedév után már meghaladhatja a 100 dollárt, így nem várnak 100 dollár alatti Brent-átlagot a 2013-as év egészére sem: a Brent idei egész éves hordónkénti átlagárára adott becslését az eddigi 125 dollárról 112 dollárra, a nyugati félteke irányadó típusa, a West Texas Intermediate (WTI) 2013-as átlagárára szóló prognózisát 108 dollárról 95 dollárra módosította a Barclays.

Ajánlott tartalom

Gazdára találtak az első elektromos járművek a vállalati pályázaton

Megszülettek az első támogatói döntések a kormány februárban megnyitott programjában. Az eddigi nyertes pályázatok alapján 191 vállalkozás kap több mint 849 millió forint támogatást 218 új elektromos gépkocsi megvásárlásához - tájékoztatta az MTI-t szerdán az Energiaügyi Minisztérium (EM).