Nem szabálysértési eljárásban vizsgálja a kvótaügyet az EU

Nem szabálysértési eljárásban vizsgálja az Európai Bizottság a magyar szén-dioxid-kibocsátási kvóta ügyet, hanem elsősorban tapasztalatokat gyűjt az új uniós regisztrációs rendszer kialakításához – tudta meg az MTI csütörtökön Brüsszelben, az unió végrehajtó testületénél.

A bizottság egyik szóvivője elmondta azt is, hogy a témáról már folytattak konzultációkat a magyar illetékesekkel.
A szóvivő megismételte a Financial Times Deutschland című napilapban megjelent azon bizottsági kommentárt, miszerint az uniós testületet meglepte és aggodalommal töltötte el az ügy.
A brüsszeli tájékozódás fő célja, hogy segítsen megállapítani, milyen kiskapukat kell még bezárni az új rendszer kialakítása során – erősítette meg.

“Azt vizsgáljuk, mi történt pontosan”, az esetleges szabálytalanság hogyan történhetett meg, illetve “milyen következtetéseket lehet levonni az esetből az új regisztrációs rendszer kialakítása során” – mondta az illetékes.
Egyes kvóták jogtalan újrahasznosítására utaló jelek miatt szerdán felfüggesztették a kereskedelmet a CER (Certified Emission Reduction) kvótákkal a párizsi BlueNext, az oslói Nord Pool és a müncheni Greenmarket kvótakereskedelmi piacokon. Az ügyben érintett, úgynevezett kiotói kvótákat a magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM) értékesítette a napokban a Hungarian Energy Power Kft.-nek.

A kft. a kvótákat egy londoni kereskedőháznak adta tovább, a kereskedőház pedig az Európai Unió egyik legnagyobb kereskedőházának, ahonnan egy japán céghez kerültek. Azt egyelőre sem a környezetvédelmi tárcánál, sem pedig a Hungarian Energy Power Kft. -nél nem tudják, hogy a kvóták egy része miként kerülhetett vissza az európai piacra – ha ezekről a kvótákról van egyáltalán szó -, ahová nem lett volna szabad.
A brüsszeli szóvivő azt is elmondta: nincs tudomása arról, hogy Magyarország mellett más tagállamok kvótáiról is szó lenne.

Ajánlott tartalom

Sokan kaptak alacsonyabb értékű gázszámlákat a naparányos kedvezményelosztás jóvoltából

A kormány a rendkívüli kihívások ellenére, a háborús időkben is fenntartja a rezsicsökkentést. Továbbra is a magyar családok jutnak a legolcsóbban földgázhoz és áramhoz az Európai Unióban. A kiszámíthatóbb, tervezhetőbb rezsiköltségek érdekében az MVM az Energiaügyi Minisztériummal együttműködésben áprilistól bevezette a naparányos számlázási rendszert. A kedvezményes mennyiségek kiegyensúlyozottabb elosztásának köszönhetően az elmúlt három hónapban több mint 104 ezer lakossági fogyasztó mentesült összesen több mint 10 milliárd forint megfizetése alól - jelentette be Németh Szilárd rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos kedden az Energiaügyi Minisztérium (EM) közleményében.