Nem torpant meg a mohácsi bioetanol-üzem előkészítése

A befektetők azt előre jelezték, jelenleg azon dolgoznak, hogy a Dunaföldváron épülő üzem elkészüljön, de utána a mohácsin a sor.

– Folyamatos kapcsolatban vagyunk a beruházókkal, és tudomásom szerint semmilyen akadály nem merült fel a Mohácsra tervezett bioetanol-üzem építésével kapcsolatban – nyilatkozta  Szekó József. A város polgármestere hozzátetette, ahogy a befektetők azt előre jelezték, jelenleg azon dolgoznak, hogy a Dunaföldváron épülő üzem elkészüljön, mellette azonban a mohácsi létesítmény előkészítésével kapcsolatos teendők is zajlanak, írja a bama.hu. Amint arról hírt adtunk, szeptemberben hagyta jóvá a mohácsi képviselő-testület az önkormányzat és a Pannónia Ethanol Zrt. közötti megállapodást. Az amerikai-ír tulajdonban álló cég Európa legnagyobb bioetanol-előállító üzemét építheti fel Mohácson, a beruházás mintegy ötvenmilliárd forintba kerül, megvalósításának határideje 2014. január 15. A gyár közvetve akár mintegy ezer munkahelyet is jelenthet, hiszen az alapanyag, a kukorica előállítói számára is megélhetést kínálhat. A cég képviselője korábban azt mondta, a termékük piaca biztos, ezen a jövedéki adó emelkedése sem változtat. A bioüzemanyagok részarányának növelését előírja az Európai Unió, a tagállamokban 2020-ra el kell érni a húszszázalékos arányt – ez ma Magyarországon négy százalék alatt marad.

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.