Nem zökkenőmentes a német energiaváltás

A siemens nem fordult el teljesen a nukleáris energiától.

Egyelőre felemás eredményeket hozott a nagy németországi energiaváltás (Energiewende), amelynek célja az, hogy az energiaellátásban a világon elsőként ott legyenek meghatározók a megújuló források. A német fogyasztóknak ez a következő húsz évben több száz milliárd eurónyi költséget jelent – derül ki a Volkmar Pfluggal, a Siemens alelnökével készített interjúból, amely az Alapblogon jelent meg. A vállalat szívesen szállítana gőzturbinákat Paks 2-höz. A Siemens a kezdetektől fogva fenntartásait hangoztatta az Energiewende költségei és a túlzott támogatások miatt – jelentette ki Volkmar Pflug, a Siemens alelnöke, s elmondta, mára kiderült, hogy a német lakosságnak évi 26 milliárd eurójába kerül a megújuló energiaforrások támogatása, s az összeg ráadásul folyamatosan növekszik. Példaként említette, hogy három-négy évvel ezelőtt Németországon volt a napenergia-alapú piac fele, mert a napelemes energia előállítóit példátlan nagyvonalúsággal szubvencionálta a szabályozó rendszer.

„Ez az utóbbi idők egyik legnagyobb hasznot hajtó üzlete volt a befektetők szempontjából” – hangsúlyozta a szakember. Közölte: „Azt követően, hogy tavaly módosítottak a megújuló forrásokra vonatkozó törvényen, és jelentősen csökkentették a napenergiához kapcsolódó építési és előállítási pénztámogatást, illetve a garantált napenergia-felvásárlás arányát, szinte azonnal hetvenöt százalékkal zuhant a napenergia részesedése a német piacon.”

A szakember szerint egyfelől sikernek tekinthető a zöldenergia-termelés növekedése, mára az összes előállítás huszonhat százaléka a részesedésük. A hagyományos források oldalán viszont – a hátrányos anyagi megkülönböztetés miatt – eltolódtak a termelési arányok a viszonylag csekély mértékben szennyező gázturbinás erőművekből a lignitalapú erőművek irányába. Mindez ahhoz a paradox helyzethez vezetett, hogy Németország 2013-ban több barnaszenet égetett el, mint valaha, és megugrott az ország szén-dioxid-kibocsátása – emelte ki Pflug.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Percek alatt telepíthető napelemes rendszer? Piacra dobták!

Már árulják a 10 perc alatt telepíthető erkélynapelemes rendszert.