Német cégek gigantikus napenergia-projektet terveznek Afrikában

Német cégek azt tervezik, hogy megvalósítsanak egy merész álmot: Észak-Afrika sivatagjai termelnének Európának áramot napenergia segítségével.

A húsz – hivatalosan egyelőre nem megnevezett – német cég július 13-án hoz létre konzorciumot, amely hatalmas mennyiségű pénzt, 400 milliárd eurót kíván mozgósítani a Desertec elnevezésű projekt finanszírozására. A legnagyobb német bank, a Deutsche Bank úgy tűnik, részt fog vállalni ebben – írta a Süddeutsche Zeitung (www.sueddeutsche.de).

A projekt keretén belül a régió számos országába telepítenének naperőműveket, az egyetlen feltétel, hogy az országok politikailag stabilak legyenek – mondta Torsten Jeworek, a mozgalom élén álló Münchner Rück biztosítócsoport elnöke. Jeworek bízik abban, hogy más országok, többek között Olaszország és Spanyolország is csatlakoznak majd a projekthez. Észak-Amerika is pozitív visszajelzést adott.  “Olyan kezdeményezést kívánunk létrehozni, amely konkrét megvalósítási terveket tesz le az asztalra az elkövetkező két-három éven belül” – mondta Jeworek, aki szerint technológiailag megvalósítható a terv. A Desertec fedezni tudná Európa áramszükségletének 15 százalékát. A Süddeutsche Zeitung szerint először tíz év múlva jöhetne át Európába az áram.

A Siemens cég is nyitottnak mutatkozik a projekt irányában. Egyik szóvivője a következőt nyilatkozta ez ügyben: “Igen, tárgyalunk a Münchner Rückkel és más ipari vállalatokkal, mint például az RWE-vel vagy az E.on-nal. Amennyiben maradéktalanul megvalósul az elképzelés, a projekt száz gigawattnyi elektromos áramot tudna termelni – annyit, mint száz erőmű.”

Ajánlott tartalom

Az EU jogszabályokat vezetne be a növényvédő szerek használatának csökkentésére

Az Európai Bizottság szerdán jogilag kötelező érvényű célértékeket javasolt a kémiai növényvédő szerek használatának csökkentésére, illetve a természet és a biológiai sokféleség helyreállítására az unióban.