Nemet mondott a brazil bíróság az óriásgátra

Megtiltotta egy gigantikus vízerőmű építését Amazóniában egy brazil bíróság, mivel az veszélyeztetné egy folyó teljes ökoszisztémáját.

Carlos Castro Martins bíró indoklása szerint a Belo Monte gát építése befolyásolná a Xingu folyó természetes nyomvonalát és veszélybe sodorná annak halállományát. A bíróság ezért azonnali döntésével leállította az építkezést a világ harmadik legnagyobbnak tervezett vízerőművén. A hétmilliárd dolláros összköltségű Belo Monte gát a kínai Három Szoros Gát és az Igacu vízesés melletti Itaipu gát után következett – volna –  a sorban. A döntés ellen a kivitelező fellebbezett, ám a munkálatokat addig is szüneteltetni kell a vízerőmű kivitelezésén. A Belo Monte gát építését még a hetvenes évek közepén határozta el a brazil kormány, ám a tervezet elképesztő ellenállásba ütközött a helyi lakosság és környezetvédelmi szervezetek részéről. A környezetvédelmi engedélyt minden tiltakozás ellenére idén júniusban adta ki a brazil kormány, egy sor szociális és környezetvédelmi projekt kíséretében, amellyel kompenzálták volna a környezeti károkat.

Ajánlott tartalom

0 Ft rezsit fizetnek egy magyar zsákfaluban, hogyan csinálják?

Egy holland pár klímasemleges szálláshelyeket épített Borsodban, támogatva a fenntartható turizmust, és segítve a helyi gazdaságot. Az EcoLodge napelemeket, esővíz hasznosítást és más fenntarthatósági intézkedéseket alkalmaz. Az ökoházak megtérülése rövid idő alatt bekövetkezik, és hozzájárul a vidék fellendüléséhez.