Német rekord a napenergia hasznosításban

Az elmúlt esztendő végén a német háztartásokban összesen 1,3 millió darab napenergiát hasznosító berendezés volt, amelyekkel összesen 28 milliárd kWh áramot termeltek, 45 százalékkal többet az előző évinél. Az oekonews.at portál külön kiemeli: mindkét adat rekordot jelent.

A tavalyi év globális mérlegét a napenergetikai ágazat német szövetsége 8 millió háztartásból érkezett energiafelhasználási adatok alapján készítette el. A mérlegből az is összegezhető volt, hogy három év alatt megnégyszereződött az ágazat által termelt áram mennyisége, miközben ezen idő alatt a háztartások által használt szolár berendezések németországi ára feleződött. A szövetség vezérigazgatója, Carsten Körnig utal arra is, hogy az idén már számolni kell azzal, hogy a szolár üzletben az energiagazdálkodási módszerek, illetve az energiatárolási megoldások kerülnek majd előtérbe. Tetten érhető az a tendencia is, hogy a napenergia saját felhasználású hasznosítása folyamatosan olcsóbb lesz, a hivatalos áramszolgáltatók ilyen forrásokból termelt villamosáramának árához képest is. Jelenlegi adat: mindössze kWh-ként, hozzávetőlegesen 15-18 eurócent a saját felhasználású ár. A nagy áramszolgáltatók 25 cent körüli árát tekintve, ez mindenképpen rendkívül előnyös, takarékos megoldás. Ha ehhez még hozzátesszük, hogy a nagymúltu szolgáltatók üzletpoltikájában a drágulás tendenciájának folytatódására kell számítani, akkor valóban nagy fegyvertény a napenergia saját felhasználásra történő hasznosításának kiszélesítése.
Jóllehet sikertörténet a 2012-es év Németországban a napenergia hasznosítását elemezve, mégis a német lakosságból sokan úgy szemlélik a történéseket, hogy az állam által elhatározott energiaváltás nem elég gyors és eredményes folyamat (az áramigény körülbelöl 5 százalékát fedezik a fotovoltaikus berendezések), ezért energiajövőjük alakítását maguk akarják kézbe venni. Felvetődött az emberekben a szövetkezetekbe való tömörülés, vagy az a megoldás, hogy saját maguk hoznak létre pénzalapokat napenergetikai fejlesztéseikhez. A német kormányzat nyilvánosságra hozta: 2030-ra szeretné a napenergia felhasználásának részarányát legkevesebb 20 százalékra emelni a teljes áramfelhasználásban.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.