Németh Lászlóné: lehet és kell is támaszkodni a geotermikus energiára

Magyarország adottsága lehetővé, a globális felmelegedés és az energiafüggőség elleni fellépés pedig szükségessé teszi, hogy mind nagyobb mértékben támaszkodjunk a geotermikus energiaforrásokra – hangsúlyozta Németh Lászlóné, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) vezetője pénteken Mosonmagyaróváron.

A miniszter a városban építendő erőmű hosszú távú hőátvételéről szóló szerződés aláírásán vett részt. A dokumentumot Nagy István polgármester (Fidesz) és Kovács Péter, a geotermikus energiaszolgáltató projekttársaság vezetője írta alá.

A miniszter kiemelte: ezzel a megoldással a város olcsóbban juthat nagyobb hőkapacitáshoz, a rendszerhez pedig a későbbiekben további felhasználók is csatlakozhatnak.

Hangsúlyozta: Mosonmagyaróváron nem csupán a természeti feltételek adottak egy ilyen rendszer kiépítéséhez, de a városvezetés is elkötelezett a megújuló energiaforrások bevonása mellett, ehhez pedig mintegy egymilliárd forintos pályázati forrást nyertek el.

Nagy István arról beszélt, hogy a beruházással jelentősen növelik a város energiabiztonságát, hiszen függőséget okozó, elfogyóban lévő energiaforrást, gázt cserélnek korlátlan ideig helyben rendelkezésre álló, környezetvédelmi szempontból “tiszta” geotermális energiára.

A távhő-szolgáltatás mellett a jövőben a termálvíznek szerepet szánnak a kertészeti növénytermesztés újraindításában és az ipari üzemek csarnokainak fűtésében is, tette hozzá.

Nagy István tavaly októberben mondta el az MTI-nek, hogy nemsokára termálvízzel fűtik a város távhő-rendszerét; 2014 elején indul az ehhez szükséges, három és félmilliárdos beruházás.

Mint mondta, nagyjából egymilliárd forintos uniós támogatást nyert két vállalkozás ahhoz, hogy 2300 méter mély kutat fúrjon a 95-100 fokos termálvíz kiemeléséhez. Egy pénzügyi befektető társaság biztosít további két és félmilliárdot a projekthez. Ebből építik majd meg a víz elvezetéséhez szükséges hálózatot, valamint azt a rendszert, amellyel a kihűlt vizet vissza tudják pumpálni a földbe.

Hozzátette, a víz mennyisége és hőfoka alapján mínusz húsz fokos hidegig a város távhőszükségletének 85 százalékát tudják fedezni, ennél hidegebb időben emelni kell a felhasznált gáz hányadát.

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.