Németország 2022-ig bezárja atomerőműveit

Németország legkésőbb 2022-ig bezárja atomerőműveit. Ezt határozta el hétfő hajnalig tartó ülésén a német kormány.

Hajnali értesülések szerint a 17 németországi atomerőmű többsége 2021 végéig beszünteti működését. Három erőművet azonban véglegesen csak 2022-ben zárnak be, felkészülve arra az esetre, ha probléma adódna a biztonságos energiaellátással, illetve a beígért energiapolitikai fordulat végrehajtásával. Az Angela Merkel kancellár vezette konzervatív-liberális koalíció hosszú vita után állapodott meg ebben, módosítva azt a hónapokkal ezelőtt hozott döntését, amellyel az ország 17 atomerőművének működési idejét még átlagosan 12 évvel meghosszabbította. A fukusimai atomkatasztrófa és az atomenergia alkalmazása elleni, hatalmas németországi tüntetések nyomán azonban ez az álláspont tarthatatlanná vált. Merkel kancellár gyökeres energiapolitikai fordulatot ígért, és elrendelte a hét legidősebb atomerőmű átmeneti, három hónapra szóló bezárását. A hírek szerint a hajnalban létrejött egyezményt csak erős fenntartásokkal támogatta a két legerősebb ellenzéki párt, a szociáldemokrata párt és a Zöldek pártja, amelyek vezetőit a konszenzusra törekvő Angela Merkel késő estére ugyancsak a kancellári hivatalba hívta. Mindkét párt úgy foglalt állást, hogy még sok kérdést tisztázni kell. Külön érdekesség, hogy az atomerőművek bezárására vonatkozó 2022-es időpontot tíz évvel ezelőtt még az akkori, Gerhard Schröder volt kancellár vezette szociáldemokrata-zöld kormány határozta el, a Merkel-kabinet azonban tavaly késő ősszel azt hatályon kívül helyezte.

 
A beígért energiapolitikai fordulat – az atomenergia alkalmazásáról való lemondás, illetve a megújuló energiaforrásokra való mielőbbi áttérés – előkészítése érdekében a kancellár a közelmúltban egy volt politikusokból, tudósokból, valamint egyházi személyiségekből álló bizottságot hatalmazott fel a kérdés tanulmányozására. Az egykori kancellár, Helmut Kohl volt környezetvédelmi minisztere, Klaus Töpfer által vezetett bizottság – amely azonnal a Bölcsek Tanácsa elnevezést kapta – vasárnap reggel előzetesen kiszivárgott jelentésében azt indítványozta, hogy Németország 10 év múlva, azaz 2021-ig zárja be erőműveit. A vasárnap éjszakai kormányhatározat azt bizonyítja, hogy a Merkel vezette koalíció a bizottság javaslatát nagyrészt magáévá tette. Források szerint a kormánykoalíció pártjai megállapodtak abban is, hogy a működésében felfüggesztett hét atomerőművet – valamint az azóta bezárt, schleswig-holsteini Krümmel atomerőművét – nem indítják újra. Ugyanakkor a megállapodás tartalmazza azt, hogy bizonyos kapacitásig közülük legkevesebb egy erőmű átmeneti időre üzembe helyezhető akkor, ha a biztonságos áramellátás miatt erre szükség lenne. Ez azt jelenti, hogy a szóban forgó erőművet – úgymond  – készenléti állapotban tartják.

 

 

Korábban felmerült az is, hogy az energetikai konszernekkel való együttműködés reményében a kormány hatályon kívül helyezi a szóban forgó konszernekre kirótt, az előzetes számítások szerint az államkasszát évente mintegy 2,3 milliárd euróval növelő, úgynevezett fűtőelem-adót, ez azonban végül nem történt meg. Noha a Merkel vezette koalíció által elhatározott energiapolitikai fordulat végrehajtását illetően még sok a bizonytalan elem, megfigyelők szerint a kancellár és kormánya számára nem volt más alternatíva. A koalíciós pártok támogatottsága nem utolsósorban az ellentmondásos atompolitika miatt – rohamosan csökkent, a konzervatívok és a liberálisok sorra veszítették el a tartományi választásokat, miközben eddig még nem tapasztalt gyorsasággal törtek előre az atomerőművek ellen legkövetkezetesebben harcoló Zöldek. Értesülések szerint a koalíciós tanács a nap folyamán tájékoztatni kívánja a kormánypárti, illetve az ellenzéki parlamenti frakciókat. Ugyancsak hétfőre várható, hogy az említett Bölcsek Tanácsa hivatalosan is előterjeszti javaslatait.

Ajánlott tartalom

Miért érdemes otthoni víztisztítót használni?

Talán felesleges luxusnak tűnhet az otthoni víztisztítók használata, hosszú távon nagyon jó befektetésnek bizonyulhatnak, ráadásul csökkenthetik a háztartás műanyaghasználatát is.