Miközben a németek milliói menekülnek szabadságra a nyirkos és sötét hazájukból a mediterrán napra, a világ napenergia-termelésének 55 százaléka azokból a napelem-panelekből származik, amelyeket hazájukban a Balti-tenger és a Fekete-erdő között állítottak fel.

Németország a világ vezető napenergia-termelője

Miközben a németek milliói menekülnek szabadságra a nyirkos és sötét hazájukból a mediterrán napra, a világ napenergia-termelésének 55 százaléka azokból a napelem-panelekből származik, amelyeket hazájukban a Balti-tenger és a Fekete-erdő között állítottak fel.

Egyelőre Németország villanyáramának csupán 3 százaléka származik a naptól, a kormány azonban 2020-ra a jelenlegi 13 százalékról 27 százalékosra szeretné emelni a megújuló energia részarányát.  Az úttörő 2000-es megújuló energiatörvény elősegítette, hogy Németország a világ vezető napenergia-termelőjévé váljon. A törvény, amely anyagi ösztönzőket kínál azoknak az embereknek, akik megújuló energiaforrásokat vezetnek be, célul tűzte ki a klímaváltozás elleni küzdelmet és a fosszilis fűtőanyagoktól való függőség csökkentését.

Általában a közvéleményben hatalmas érdeklődés mutatkozott a napenergia iránt – mondta Frank Asbeck, aki 1988-ban indította be bonni központú, SolarWorld AG nevű vállalatát, amely a napenergia technológiai termékek előállításával és marketingjével foglalkozik. A cég 1350 fős létszáma megduplázódott az elmúlt két évben.

Most több mint 300 ezer napenergiai rendszer van Németországban, miközben az energiatörvény 100 ezret irányzott elő. Körülbelül 3 ezer megawatt áramot termelnek, ezerszer többet, mint 1990-ben. Ezek az egész országban háztulajdonosok, farmerek és kisvállalkozók tulajdonában vannak, akik hasznot húznak abból, hogy a kormány támogatja a megújuló energiaforrásokat. 250 ezer állás van Németországban a megújuló energiák szektorában. Asbeck arra számít, hogy egyedül a napenergia területén az állások száma 90 ezerre nő a következő öt évben és 2020-ig eléri a 200 ezret.

A napfény felhasználása villanyáram-termelésre, amit az elektromos cégeknek 20 éven át a piaci árak több mint háromszorosáért kell átvenniük, a klímaváltozás elleni küzdelem élvonalát jelenti. A német törvény azóta mintául szolgál más országok, így Spanyolország, Portugália, Görögország, Franciaország és Olaszország számára is.

Gerhard Müller-Westermeyer időjáráskutató szerint sok német városban az éves napsütés mintegy 1500 óra, körülbelül fele a spanyolországinak. Mint mondotta, jobban működnének a napelem-panelek naposabb helyeken, például Afrikában. Akkor azonban az energiát szállítani kellene és ez nehéz dolog – hangsúlyozta a
tudós. Ezért ott van értelme a napelem panelek kiépítésének, ahol az embereknek szükségük van rá – állapította meg.

Ajánlott tartalom

Helyi rugalmassági piacot tesztelnek Róma villamosenergia-hálózatán

A RomeFlex projektben a növekvő energiaigényekre készítik fel a város elektromos infrastruktúráját, a Siemens közreműködésével.