Németország szalmabálákból szolgáltatna energiát

Németországban azt vizsgálták a tudósok, milyen módon lehetne energiaszolgáltatásra felhasználni az évente keletkező nagy mennyiségű szalmabálákat.

A Thueringiai Regionális Mezőgazdasági Intézet tudósai és a Német Biomassza Kutató Center dolgozói közös munkájuk során arra a következtetésre jutottak, hogy a szalmabálák felhasználásából németországi otthonok millióiban lehetne energiát és hőt szolgáltatni. A csapat becslése szerint évente közel 30 millió tonna szalma keletkezik az országban, melyből 8-13 tonnányit minden további nélkül fel lehetne használni energia és üzemanyag szolgáltatására. Ez 1.7-2.8 millió háztartás áram- és 2.8-4.5 millió háztartás fűtésére elegendő energiát biztosítana.

„Tudomásunk szerint ez az első alkalom az EU-tagállamain belül, hogy ilyen tanulmányt végeztek, mely egy olyan fenntartható energiafelhasználás lehetőségeit vizsgálja, ami a humusz egyensúlyt is figyelembe veszi.” hangsúlyozta Prof. Daniela Thraen, a kutatásban résztvevő egyik vezető tudós.

Természetesen az elégetett növények is termelnek bizonyos mennyiségű szén-dioxidot, de a kutatók úgy vélik, hogy ennek mennyisége attól is függ, milyen módon termelt szalmát használnak fel. Ennek ellenére, a számítások szerint biomassza alkalmazásával a fosszilis tüzelőanyagokhoz képest 73-92%-al lehetne csökkenteni a kibocsátást, írja a tiszajovo.hu.

Ajánlott tartalom

Sikeresen lezárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció

Sikeresen zárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) vasárnap az MTI-vel.