Németországban az autókon is végeznek sugárzási tesztet

Németországban a Japánból származó autókat és alkatrészeket is megvizsgálják, hogy nem tartalmaznak-e sugárzó anyagot – számolt be az Automobilwoche.

Az érintett vállalatok képviselői egyöntetűen azt hangsúlyozták, hogy semmiképpen nem kerülhetnek piacra sugárszennyezett termékek. A probléma a Mazdát érinti a legérzékenyebben, mivel nincs gyártó bázisa Európában, így minden gépkocsit Japánból importálnak. Mindamellett a németországi vállalat szóvivője jelezte: a két Mazda-gyár a fukusimai atomerőműben bekövetkezett baleset helyszínétől több mint ezer kilométerre van, és a beszállítók is a kritikus körzeten kívül vannak. A Toyotánál is azt közölték, minden szükséges ellenőrzést elvégeznek, hogy kimutassák, termékeik nem adnak okot az aggodalomra. A beszállítók közül többek között a Conti, a ZF, a Bosch is végez sugárzási tesztet.

Ajánlott tartalom

Súlyos károkat okoz az északi-sarkvidéki infrastruktúrában a klímaváltozás

Az Északi-sarkvidéket tanulmányozó tudósok szerint 2050-re a globális felmelegedés miatt az infrastruktúra 70 százalékát és a kritikus infrastruktúra 30-50 százalékát fenyegeti károsodás, amelynek várható költségei több tízmilliárd dollárra rúgnak - számolt be róla a BBC News.