Németországban csökkent a zöld áram felára

Mind a szél-, mind a napenergiából származó áram felára mérséklődött, de ez a felhasználók szempontjából nem jelent komoly változásokat.

A négy nagy német hálózatüzemeltető bejelentette, hogy 2015 óta először csökkent a szél- és napenergiából származó áramra vonatkozó felár, amely 2018-ra 6,792 cent lesz. Mindez 1,3 százalékos, illetve 0,088 centes mérséklődést jelent, írja a zeit.de.  Jelenleg a német fogyasztók kilowattóránként 6,88 cent felárat fizetnek a megújuló forrásokból származó áram után. A csökkentés évente háztartásonként csak néhány euró mínuszt jelent. A szakértők a változást elsősorban a tőzsdei áramárak emelkedésével magyarázták. 2018-ra a felárból befolyó teljes összeg, amelynek a segítségével egyébként a megújuló energiaprojekteket finanszírozzák, 23,78 milliárd euró lehet. Érdekesség, hogy a rendszer bevezetésekor a felár kilowattóránként 0,19 cent volt.

 

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.