Németországban több mint harmadával drágult az áram 2008 óta

A világméretű gazdasági válság kezdete, 2008 óta Németországban több mint harmadával drágult az áram a lakossági fogyasztóknak, és ennek egy része a megújuló energiaforrások támogatásának köszönhető. Ugyanakkor pont a nap- és szélerőművi termelés miatt csökkent a villamos energia nagykereskedelmi ára, ezért a támogatási rendszert megreformálják.

A gazdasági minisztérium adatai szerint – amelyet a Bundestag egy zöldpárti képviselőjének írásbeli kérdésére állítottak össze – az áram kilowattonkénti ára a lakossági fogyasztók számára 21,4 centről (67,4 forint) 29 centre (91,3 forint) emelkedett 2008 óta, vagyis 38 százalékkal drágult.

A nagy energiaigényű termelést végző iparvállalatok – például kohászati cégek – viszont 1 százalékkal kevesebbet fizetnek, mint a válság kezdetén, elsősorban azért, mert nem kell megfizetniük a megújuló energiaforrások kiaknázásának támogatását szolgáló hozzájárulást.

Az egyéb ipari cégek – amelyeknél az árban benne van a hozzájárulás – 13-15 százalékkal fizetnek többet a villamos energiáért, mint 2008-ban.

Fogyasztóvédők szerint a szolgáltatók sokat profitáltak abból, hogy a nap- és szélerőművi termelés növekedése révén csökkent a villamos energia nagykereskedelmi ára, ezt azonban nem érvényesítették az elvárható mértékben a lakossági fogyasztói árakban, holott – az úgynevezett megújuló energia törvény (EEG) után EEG-járuléknak nevezett – hozzájárulás révén éppen a lakosság viseli a megújuló források használatának terjedéséből fakadó terhek legnagyobb részét.

Az EEG-hozzájárulás jelenleg kilowattóránként 6,24 cent, ez egy négyfős háztartásnak évente nagyjából 220 euró plusz költség. A kormány az idén átalakította a rendszert, a reform részeként 2015-től csökken a hozzájárulás.

A tartományok között mutatkoznak eltérések az áram lakossági árában. A legtöbbet az egykori NDK területén fekvő Brandenburg tartományban kellett fizetni, ott egy átlagos – évi 4 ezer kilowatt – fogyasztású háztartás éves villanyszámlája a 2008-ban regisztrált 911 euróról (287 ezer forint) 1189 euróra (375 ezer forint) emelkedett. A legkevesebbet a nyugati Brémában kell fizetni, ahol 842 euróról 1105 euróra emelkedett az átlagos fogyasztású háztartások éves áramköltsége.

Ajánlott tartalom

A légkondicionálók felkészítése a hideg időszakra

Ahogy a nyár lassan átadja helyét az ősznek, egyre többször tapasztalhatunk alacsonyabb hőmérsékleteket otthonunkban. Hajnalban már csak kabátban merészkedünk ki, és gyakrabban fújnak hideg szelek nap közben is. Mindez azt jelenti, hogy ideje felkészítenie klímarendszerét az őszi és téli szezonra.