Nemzeti kutatóközpontban vizsgálja a klímaváltozást Kína

Nemzeti stratégiai kutatóintézetet hoz létre Kína a klímaváltozás elleni harc segítésére – írja a Zsenmin Zsipao (Renmin Ribao) központi lap.

A kutatóintézet a klímaváltozással kapcsolatos tárgyalásokhoz ad támogatást a döntéshozóknak, s innovatív megoldások nyújtását segíti elő a témával kapcsolatban – mondta Hszie Csen-hua (Xie Zhenhua), a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság (NDRC) igazgatóhelyettese az intézet bemutatásakor. A kutatóközpont emellett a nemzetközi együttműködés platformjaként is szolgál majd – tette hozzá Hszie. Kulcsfontosságú szerepet játszik majd emellett az alacsony kibocsátású gazdaság kialakításához szükséges makrogazdasági stratégiák megalkotásában, s a kibocsátás-kereskedelmi rendszer megtervezésében is. Utóbbi bevezetése kísérleti jelleggel hét kínai nagyvárosban várható, ezek tapasztalatai alapján később az egész országra kiterjesztik majd a rendszert. A kínai vezetés célkitűzése, hogy a károsanyag-kibocsátását a 2005-ös szint majdnem felére csökkentse az évtized végéig, miközben a megújuló energiák részarányát az energiaelhasználáson belül 15 százalékra növelje.

Ajánlott tartalom

Még nem késő megmenteni a nyugat-antarktiszi jégtakarót egy tanulmány szerint

Egy új kutatás szerint megelőzhető a nyugat-antarktiszi jégtakaró összeomlása a Ross-tenger térségében, ha sikerül betartani a globális üvegházhatású gázkibocsátás korlátozását.