Nemzetközi együttműködés az állatmentésben a Dél-Alföldön

Mintegy háromszázezer euró uniós pályázati forrást nyert a Szegedi Vadaspark, a Palicsi Állatkert és a Kiskunsági Nemzeti Park közös állategészségügyi programjára; a több mint 320 ezer euró összköltségű projekt keretében karantén épül a vajdasági partnernél, jelentős összegből pedig eszközfejlesztés és humánerőforrás-fejlesztés valósul meg – mondta el a programot kísérő csütörtöki konferenciát megelőző sajtótájékoztatón Veprik Róbert, a szegedi létesítmény igazgatója.

Mint kifejtette: a vadasparkba évente mintegy 500-1000 mentett állat kerül be. A dél-alföldi városban 2006-ban épült ki a karantén, amely azóta folyamatosan működik, de nagyon nehéz saját forrásból üzemeltetni. Az elnyert pénz ehhez is segítséget ad. Az állategészségügyi feladatok ellátására egy állatorvost és egy gondozót is fel tudtak venni, egyelőre egyéves szerződéssel.

A partnerek együttműködése már hosszú idő óta sikeres. A mostani projekt összköltsége 328 ezer euró, melyből mintegy 299 ezer euró a támogatás, a többi önerő. A futamidő egy év, mely jövő július végén ér véget. Az állatmentési főtevékenység – beteg és sérült állatok begyűjtése, határon elkobzott állatok gondozása – mellett kiemelt feladat egy állategészségügyi monitoringrendszer kiépítése, kiemelt figyelmet fordítva a madárinfluenzára, illetve a járványt okozó betegségekre. Emellett szakmai rendezvények, továbbképzések szervezése, karanténház építése Palicson és a szükséges eszközök beszerzése is a program része. Ennek keretében egy új gépjárművet is vásárolnak a szegedi szakemberek a mentéshez. A projekt részeként különböző statisztikák készülhetnek az élőlények számáról. Tizennégy helyszínen heti rendszerességgel mérik és adatbázisba gyűjtik az egészséges és az akár sérült állatokat is.
Az elmúlt évben a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai 39 faj 287 egyedét mentették meg a Szegedi Vadaspark munkatársaival együttműködve.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.