Nemzetközi energetikai elismervényt kapott a Duna Pearl

Az újlipótvárosi lakópark arany fokozatú minősítést szerzett a nemzetközi iparági sztenderdnek számító LEED energetikai tanúsítvány rendszerében. Rendkívül ritkának számít, hogy az alapvetően irodaházak építészeti-műszaki megoldásait elismerő rendszerben lakópark is megszerezze az arany minősítést.

Az Egyesült Államokból származó LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) a világon a legáltalánosabban használt zöld épület minősítési rendszer, amely a legnagyobb épület- komplexumok energetikai megoldásait, a kivitelezés korszerűségét, színvonalát díjazza. A budapesti Duna Pearl által most megszerzett arany minősítés arról tanúskodik, hogy a LEED keretrendszerében az épületegyüttes magas fokon megfelel az egészséges környezetet biztosító, hatékonyan kialakított, energiatakarékosan működtetett legkorszerűbb elvárásoknak. A Duna Pearl egy 75 millió eurós nagyberuházás, amely az EU építkezési szabályzatának megfelelően legalább 20 százaléknyi megújuló energiát használ, ideértve a legmodernebb eljárásnak számító, a levegőből melegvizet előállító szivattyúrendszert, valamint a szerkezetbe épített hűtő-fűtő megoldásokat is.

A beköltöző lakók teljesen gépesített, beépített lakásokat vehettek át és élvezhetik a legújabb, födémek közötti hangszigetelési megoldások előnyeit és az okosotthonokra jellemző informatikai eljárások biztosította kényelmet. Az építkezés keretében megújították a környező utcákat, felújították a járdákat, új parkrészeket alakítottak ki a kivitelezők, és minden oldalról megnyitották a zöld felületet, újonnan kialakított nyilvános, közösségi tereket a városrész lakóinak, látogatóinak számára. Az építészeti, gépészeti megoldások mellett a városrész környezetének zöldítése, élhetőségének javítása is sokat nyomott a latban az értékeléskor, amely során arany minősítést szerzett a Duna Pearl a LEED tanúsítványi rendszerben.

Ajánlott tartalom

Folytatódtak a szakmai és szakértői egyeztetések az otthonfelújítási programmal kapcsolatban

Júniustól indul az a 108 milliárd forintos keretösszegű Otthonfelújítási Program, amellyel a kormány a családokat és a magyar gazdaság növekedését is támogatja. A kormány célja világos: meg kell védeni és támogatni kell a családokat, a lakhatás és az energiaellátás biztonságát - hívta fel a figyelmet szerdai közleményében Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára.