Nemzetközi Passzívház Kiállítás és Konferencia októberben

A Magyarországon felhasznált energia 40%-a a lakosság által – és ennek 75%-a az épületek fűtésére és újabban hűtésére kerül felhasználásra. Az eredetileg Németországban kifejlesztett és ott már elterjedt, úgynevezett passzívházak a hagyományos építési módokkal szemben jóval kevesebb – minimális – energiát fogyasztanak, vagyis „passzívvá” válnak.

Az erre szolgáló megoldások meglévő épületekben is alkalmazhatók. A passzívházak olyan extrém alacsony energiaigényű épületek, amelyekben a kellemes belső klíma télen és nyáron külön fűtési és hűtési rendszer nélkül biztosítható. A fűtésre fordított összeg 80-90 százalékkal csökkenthető ezzel a technológiával. Az energiahatékonyság csúcsát képviselő passzívházak, és bennük a megújuló energiaforrások alkalmazása közösen vezet a hosszú távon fenntartható épületek létrejöttéhez. Az ajánlott kiegészítő megoldások: hőszivattyús fűtés, napkollektoros melegvíz-előállítás, fotovoltaikus (napelemes) áramtermelés, pellet- és biomassza fűtés.

A REECO-csoport fenti témakörrel foglalkozó, nyugati viszonylatban is egyik legjelentősebb nemzetközi rendezvénye a CEP® – Clean Energy & Passivhaus, amely minden év elején Stuttgartban vonultatja fel az energiahatékonyság és a passzívház-építési technológiák legújabb vívmányait, mint arról sok magyar látogató is meggyőződhetett. 2009. október 7-én és 8-án első alkalommal kerül megrendezésre Budapesten a CEP® Passzívház Expo – Nemzetközi Passzívház Kiállítás és Konferencia.

Az EUCC – Europa Congress Centerben – Budakeszi út – szervezendő kiállítás és kongresszus az energiahatékony építés és felújítás teljes palettáját bemutatja. Kiemelt témája a passzívház. Várhatóan 30 kiállító – gyártók, tervezők, kivitelezők, energiaszolgáltatók, szakértők a kutatás és tudomány illetve az üzleti élet területéről, szakmai szövetségek, média, minisztériumok és hatóságok – mutatja be várhatóan mintegy 750-800 látogatónak termékeit, szolgáltatásait és újításait. A lakossági építéseken kívül kiemelt célcsoport az önkormányzatok, településfejlesztők, középületek üzemeltetői, felújítói, valamint az ilyen fejlesztéseket finanszírozó bankok.

A kiállítással párhuzamosan egésznapos nemzetközi szakmai konferencia kerül megrendezésre, melynek központi témája az energiahatékony építészet és a passzívház. A politika, gazdaság, építészet, épületgépészet, energetika, szakmai szövetségek, és média szereplői közül mintegy 300 szakember részvétele várható, akik a technikai-gyakorlati megvalósításról, a legújabb kutatási eredményekről informálódhatnak. A konferencia a Magyar Passzívház Szövetség – MAPASZ – és a Passzívház Akadémia Kft. társszervezésében kerül megrendezésre.

Az angol/magyar nyelvű előadásokon a legjobb külföldi – német, osztrák, svájci és más – illetve hazai szakemberek adnak nemcsak általános áttekintést, de gyakorlati tanácsokat, megoldási lehetőségeket a passzívházelmélet, a passzívház-tervezés, az engedélyezés, illetve -kivitelezés kérdéseiről, eddigi konkrét tapasztalatairól és fejlődési irányairól. Kiemelt téma lesz a szakmai oktatás, tanfolyamok, tréningek jövőbeli szervezése, és természetesen a legújabb pályázati
lehetőségek is.

További információkat a www.cep-expo.hu alatt találhatnak.

Ajánlott tartalom

Szenegáli kórháznak épít napelemes rendszert a magyar kormány

A Hungary Helps programban a Betegápoló Irgalmasrend napelemrendszert épít ki a szenegáli Thiesben működő Istenes Szent János Kórházban - közölte a rend szerdán az MTI-vel.